Teázási tipp a törököktől: a forró tea jobban hűt kánikulában, mint a jéghideg

Ha tea, akkor ilyenkor nyáron, nagy melegben a behűtött, mentalevéllel, citrommal stb. ízesített tea jut az eszünkbe hűsítő italként, valahogy nem tűnik logikusnak kánikulában forró teát kortyolgatni, pedig a teakultúrájukról is híres törökök így fogyasztják, és ennek a különös szokásnak megvan a praktikus oka: a meleg tea jobban hűt.

A törökök egy két részből álló kancsót, úgynevezett çaydanlık-ot használnak teafőzéshez, amelynek alsó részébe kerül a víz, a felső részbe pedig pár evőkanál fekete tea füvet tesznek. A kanna alsó részében lévő forró víz gőze melegíti a felső részben lévő teát. Ha már forr a víz, az alsó részből átöntenek a felső részbe annyi vizet amennyi belefér, és nagyon lassan, sokáig áztatva együtt főzik tovább. (Forrás)  (Budapesten a Mecset utcában található Gül Baba Türbe felújított beltéri egységében kínálnak igazi, çaydanlık-ban készített török teát.)

A speciális kannában különböző erősségű teát tudnak készíteni. A forró italt kockacukorral kínálják, de sokan isszák cukormentesen, ízesítőket – citromlé, tej – nem kínálnak a török tea mellé. A főzetet vékony falú tulipán formájú üvegpohárkákban szolgálják fel, ebben hosszabb ideig forró marad a tea.

Folytatás >>>

Forrás: eletszepitok.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here