Tavaszi óraátállás, meg ami kimarad

Fontos esemény lesz a hétvégén, ezért egy rövid időre megszakítjuk az 1848/49 Szabadságharc menekültjeinek szerepjátékát.

Vasárnap hajnalban ugyanis óra átállítás lesz. A világon sok helyen. De Törökországban NEM.

Úgyhogy a hétvégén az lesz az esemény, hogy nem lesz esemény.

Bár az attól függ, hogy mit gondol az IT rendszer.

Még 2016. őszén úgy döntött a török kormány, hogy elege lett az órák oda-vissza állítgatásából. Meg egyébként is itt a globális felmelegedés, legyen folyamatosan nyár, és nyári idő. És ezzel a húzással sikerült még egy óra előnyt szerezni Európával szemben.

Ez utóbbi sajnos a hétvégén elbukik. De nem kell félni, mert messze van még az ősz. Bőven lesz idő az időt korrigálni. Kis ügyeskedéssel még a kínaiakat is le lehet majd hagyni!

Tehát valamikor tavaly év közepén eldöntetett, majd pedig ősszel meg is valósult, hogy Törökország eztán nem áll át se jobbra, se balra. Legalábbis az idő nem fog ide-oda álldogálni.

Aztán eljött az idő. Eljött az az esemény, hogy ne legyen esemény. És így is lett volna, ha mondjuk olyan jó 20 évvel korábban járunk az időben. Amikor még nekünk kellett csizmás bakanccsal rugdosni a PC-t, hogy automatikusan átálljon téli időszámításra. Lehetőleg úgy, hogy közben az időzóna ne váltson át az alaszkai UTC-9-re.

Ezzel szemben mostanra eljutottunk oda, hogy majdnem minden órával ellátott elektromos eszköz magától átáll téliről nyári időre, és fordítva (néha még ordítva is). Szerencsés esetben ezt ki lehet kapcsolni. De amelyikben időzóna beállítás is van, vagy a hálózaton a központhoz csatlakozik és onnan kapja a pontos időt, ott már nem egyszerű a helyzet.

Folytatás

Forrás: isztambul.info


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here