Szilveszter és lottóláz Törökországban

Nyakunkon az újév, az emberek világszerte készülnek rá, minden országnak megvannak a maga hagyományai, szokásai, nincs ez másképp Törökországban sem.

Forrás: ODA TV Facebook oldal

Mivel az ország lakosságának kevesebb, mint 2%-a csak keresztény vallású, ezért ők nem ünneplik a karácsonyt, náluk inkább a szilveszter és az újév az igazi ünnep. Törökországban a szilvesztert 1925 óta tartják, ekkor tért át az ország az iszlám naptárról a Gergely naptár használatára. Az első szilvesztert 1925. december 31-én tartották. 1935-ben vált nemzeti ünneppé és ekkor kapcsolták hozzá a nemzeti lottó (Milli Piyango) sorsolását is.

Az év ezen szakában a szupermarketek és bevásárlóközpontok rengeteg dekorációt árulnak, általában minden üzletben van egy „Yılbaşı Ürünleri” (vagyis egy szilveszteri részleg).

Maga a szilveszteri ünnepség december 31-én van, ilyenkor a törökök a barátokkal és a családdal ünnepelnek. Otthon az emberek általában kisebb partikat adnak zenével és játékokkal, az idősebbek pedig TV show-kat néznek. Az étel sosem hiányozhat ezekről az összejövetelekről sem. Továbbá az ajándékozás is megjelenik a családoknál. Sok édességgel, cukorkával és szilveszteri tortával (pasta) is találkozhatunk, ami e különleges alkalom miatt hagyományosan gesztenyével (kestane) van töltve.

A nemzeti lottó az év vége felé egyre népszerűbb. Minden hónap 9-én, 19-én és 29-én húzzák. A lottó utcai árusoktól, éttermekben és újságosoknál lehet megvenni. A sorsolást élőben közvetíti a török televízió, a TRT 1.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Barko Türk (@barkoturk) által megosztott bejegyzés

Azok, akik szerencsésen szeretnék kezdeni az új évet, lottót vásárolnak egy jól ismert kioszkban az Eminönü téren, Isztambul központjában. Ez a „Nimet asszony kioszkja”.

Forrás: haberturk.com

Nimet asszony 1928-ban, öt évvel a török köztársaság létrejötte után kezdett el lottó árulni, de igazán ismertté 1931-ben vált, amikor eladta azt a szelvényt, amely 100 ezer török lírát (kb. 6,8 millió forint) ért. Azóta a legtöbben ezen az árusítóhelyen veszik meg szelvényeiket, az itt eladott lottók közül már sok nyertes volt. A 2016-os év jackpotjának szelvénye is innen származott, ezáltal még híresebb lett Nimet asszony kioszkja, melyet 1978-as halála óta családja üzemeltet tovább.

A hölgyről érdekességeket ezen a linken olvashatnak: Ezen a napon: Nimet Abla, a lottó királynője

Yeni yılınız kutlu olsun! Boldog új évet mindenkinek!

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here