Sosem hallott történetek Musztafa Szulimán cukrászdájából

Musztafa Szulimán öröksége ma már az Orosházi Értéktár része, ő teremtette meg városunkban a török cukrászatot. Sokan szerették Szuli bácsit, és még annál is többen süteményeit, fagylaltjait, amiket piactéri üzletében kínált. Emlékét megidézve a helyi érték felterjesztőjével, egykori tanítványával, Ficsor Zoltánnal beszélgettünk.

– Még mindig Főnökként emlegetem őt, óriási nyomot hagyott bennem Szuli bácsi. Sok mindent ellestem tőle, és nem csak arra vonatkozóan, hogyan lesz finom egy sütemény. Tőle tanultam, hogyan kell a vendégekkel bánni, és hogyan kell egy pici cukrászdát szépen, igényesen berendezni – kezdte Ficsor Zoltán, aki öt éven át serénykedett Musztafa Szulimán üzletében, három évig tanulóként, majd két évig szakmunkásként.

Forrás: Fortepan / Bojár Sándor Magyarország,
Orosháza Könd utca, Musztafa Szulimán cukrászdája.

– Meg kellett dolgozunk azért, hogy átadja nekünk a tudást. Belénk nevelte az alázatot és a tiszteletet az alapanyagok, a termékek és a vendégek iránt. Anno nála sem dobtuk ki, és ma sem dobjuk ki a liszteszsákot, ha van még benne tíz deka liszt. Tíz zsáknál az már egy kiló. Fontos volt nála a tisztaság és a rend. Emlékszem, tesztelt is minket. Ha leesett a tojáshéj, figyelte, mit lépünk. Felvesszük, elmegyünk mellette vagy berúgjuk a szekrény alá. Én persze felvettem, de nem dicséret járt érte, inkább egy szeretetteljes pillantás. A tekintetéből mindig láttuk, mit gondol éppen.

Forrás és további részletek: oroscafe.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here