Sárkánygyümölcs: egzotikum, ami jól jövedelmez

Kép forrása: www.pikrepo.com

Egy török kertész a citrusültetvényét sárkánygyümölcs termesztésre alakítja át, felismerve a keresletet növekedésében rejlő magas jövedelmezőséget.

Egy délkelet-törökországi (antalyai) kertész több év óta egy 2.000 hektáros területen citrusféléket és banánt termeszt. Az egzotikus gyümölcsök iránti európai kereslet növekedésére és az azokból elérhető magasabb hozzáadott értékre, illetve árbevételre való tekintettel azonban a terület nagy részét fokozatosan sárkánygyümölcs termesztésére kívánja átállítani – írja a hortidaily.com.

Furcsa megjelenésű, ízletes gyümölcs
A pitajának is nevezett sárkánygyümülcs egyes kaktuszfajok furcsa megjelenésű, de kellemes ízű gyümölcse, amely Ázsia csendes-óceáni térségéből származik. Kemény, rózsaszínű és pikkelyszerű kinövésekkel tarkított héján belül fehér gyümölcshús van, apró fekete, ehető magvakkal teletömve.

A gyümölcs nagybani ára eléri a kilónkénti három dollárt
A gyümölcs Európában eddig kevéssé ismert volt, de magas vitamintartalma és az egészségmegőrző hatása révén itt is egyre kedveltebb lesz, és nagybani ára már eléri a kilónkénti 3 dollárt. Ennek alapján a török termesztő az új termék piacra dobásával kedvező exportlehetőségre számít. Fő felvevő piacait Oroszország, néhány arab és néhány EU tagország képezi, ahová – a földrajzi közelség miatt – a kelet-ázsiai országnál kedvezőbb feltételekkel tud szállítani.

Forrás: www.agroinform.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here