Samir és Muhammed: Békés együttélés

Az Oszmán Birodalom fennállása idején, 1889-ben Damaszkuszban készült fotón a legenda szerint a keresztény Samir és a muszlim Muhammed látható.

A törpe növésű és deréktól lefelé béna Samir, valamint vak Muhammed elválaszthatatlanok voltak, egymásra utalva éltek Damaszkuszban. A jó fizikai erőnléttel megáldott Muhammed a hátán hordozta Samirt a város utcáin, míg Samir volt a szem, aki látott.  Mindketten árván nőttek fel, együtt küzdöttek a mindennapi nehézségekkel, együtt utaztak, együtt keresték meg a betevőt, együtt aludtak. Miután Samir elhunyt, társa egy hétig csak sírt utána, míg végül ő is belehalt a szomorúságba.

A fotó ma is megtalálható az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtárában, a Kongresszusi Könyvtárban, Washingtonban. A feljegyzéseik szerint egy olasz fényképész, Tancrède R. Dumas készítette 1889-ben. Eredeti címe „Szír arabok”, illetve „A vak ember a hátán viszi a bénát”.

Nem tudhatjuk, hogy a fényképhez kötődő történet igaz-e, de egyre több helyen bukkan fel a világhálón, a békés együttélés szimbólumaként.

K. Tengeri Dalma – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here