Rekord a vani macskaházban

A vani Yüzüncü Yıl Egyetem macskaházában lakó nőstény macskák egyike rekordot állított fel azzal, hogy egyszerre 10 kölyköt hozott a világra.

A kedvességükről, selymes, fehér szőrükről, fenséges járásukról, a rókáéhoz hasonló hosszú, tömött farkukról, különböző színű szemeikről és vízimádatukról ismert van macskák Van városának fontos értékei, fajtájuk fenntartása érdekében védelem alatt is állnak. Ezeknek a macskáknak a szaporodási időszaka az alapos gondoskodásnak köszönhetően szeptemberig, októberig is kitolódik.

A Nazlı névre hallgató nőstény 10 kiscicája mindenkit ámulatba ejtett. Prof. Dr. Abdullah Kaya, a Van Macska Kutatóközpont igazgatója arról számolt be az IHA hírügynökség tudósítójának, hogy korábban még soha nem találkoztak 10 kölyköt világra hozó van macskával: „Számunkra is nagy meglepetés volt, hogy egy alomban 10 kiscica született. Macskaházunkban egy anya átlagosan 4 kölyköt hoz világra, az eddigi rekord 7 kölyök volt. Az anyamacskának nagyon nehéz lesz egyszerre 10 kiscicát táplálnia és felnevelnie. Egy részüket más anyák mellé tesszük, a többiek pedig kiegészítő táplálékot fognak kapni” – magyarázta Dr. Kaya.

Bár egy van macska 1500 líráért talál gazdára, a fehér szőrű cicákra a központban nem bevételi forrásként tekintenek, a fajta fenntartása és egyedszámának növelése a céljuk. „Minden egyed nagyon értékes számunkra. Boldogok vagyunk, hogy ezúttal egy nősténynek akkora szaporulat köszönhető, mint amekkorához korábban 2-3 macskára volt szükség” – folytatta.  A 22 éve a macskaházban dolgozó Mehmet Atabayır is megerősítette, hogy bár 67 kölyök világra jöttének lehetett tanúja, egyszerre 10 kiscica születése még számára is egyedi és különleges eset.

Forrás: haberturk.com

Óvári Valéria – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here