Pizzaháború – avagy a nagy török–örmény gasztrofegyverkezés

Forrás: flickr / Kirk K

A török média azonnal fegyvert ragadott, mikor az örmények úgy tárták a világ elé lamadjo (vö. török lahmacun) nevű ételüket, mint nemzeti csemegéjüket.

A török kedélyeket két örmény étterem oroszországi megnyitója borzolta fel, mikor a népszerű török ételt, a pizza jellegű lahmacunt úgy mutatták be, mint örmény nemzeti fogást.

Az örmény lamadjót, illetve a török lahmacunt –  vékony, kör alakú tészta, melyen feltétként darált marha- vagy bárányhús, paradicsom, petrezselyem és többféle fűszer található – egyaránt saját nemzeti ételeként határozza meg mindkét ország.

A látszólag ártalmatlan étteremmegnyitó egyik török lapban megjelent híre indította el a lavinát, s jelenleg is a török média egyik fajsúlyos kérdését jelenti – olyannyira, hogy még a televízióban is azt magyarázzák, hogy az étel miért török és semmiképpen nem örmény – jelentette az al-Monitor című közel-keleti magazin. A két ország viszonya egyébként is törékeny, a diplomáciai kapcsolatok pedig fagyosak, köszönhetően annak, hogy Törökország még mindig tagadja az 1915–1923 közötti örmény népirtást, melynek ténye nemzetközi szinten elismert.

Nem ez az első eset, hogy valamilyen étel diplomáciai feszültséget okoz Ankara és Jereván között. Törökország akkor is felháborodott, mikor a tortillaszerű, lapos kenyerük, a lavash 2014-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára mint az örmény kultúra kifejezője.

A döntés Törökország, Azerbajdzsán, Irán, Kirgizisztán és Kazahsztán tiltakozását eredményezte, ugyanis egyöntetűen azt állították, a lavash sokkal inkább a régió étele, mintsem az örményeké. A probléma továbbra is napirenden van, a következő havi UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága ülésén is tárgyalják majd, mely Addis Abebában, Etiópiában lesz. Nem Örményország az egyetlen, akivel gasztronómiai szempontból hadilábon állt Törökország. A kulináris konfliktus gyökere mindig valamilyen mély történelmi problémából – háborúból, kényszerbe- és kitelepítésből – fakad, miként történt ez Ciprussal és Görögországgal is a halloumi/hellim (ciprusi sajt), az olíva és a baklava kapcsán – foglalta össze az al-Monitor.

A gasztrofegyverkezés itt nem áll meg. A lahmacun/lamadjo ugyanis Izraelben, Libanonban és Szíriában is népszerű.

Forrás: Independent

Fordította: Fejes Edit – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here