Piknik

Isztambulban megjelent a nyár. Pont úgy érkezett, mint ahogy az eső szokott: Egyszercsak itt volt, és elöntött mindent. Egyik nap még kabátban mentünk dolgozni, másnap pedig már a strandpapucsot keresgéltük.

A törökök, mint mindig, most is praktikusan álltak a dologhoz: kimentek a zöldbe piknikezni.

Azért mindenek előtt definiáljuk, hogy mit is jelent az, hogy zöld.

A zöld egy olyan terület, ami részben, de legalább nyomokban füvet tartalmaz. A méretére nincs előírás, de egy ülő embernek és egy teafőzőnek el kell férnie rajta. Ez lehet egy park, egy kisebb tér, de akár egy füvesített járdasziget is.
A Plusszos változat pedig az, amikor egy grillsütő is odafér.

Oké, tehát itt a jó idő. Isztambulban tényleg megjött a nyár. A Ramadán is véget ért, vagyis az emberek akkor esznek és isznak, amikor csak jólesik. Márpedig a törökök szeretik, ha a dolgok sokszor jól esnek, így sokszor esznek.

Egy statisztika szerint, amit azóta sikerült elhagynom, Isztambulban 18.000-nél is több étterem található. Beleszámolva a kávé és teaházakat is. Ez azt is jelenti, hogyha hiszünk a hivatalos népszámlálásnak, és Isztambult 15 millió fősnek vesszük, akkor minden étteremre kb. 833 fő jut. Ennyi ember viszont egyikbe se fér bele, így téves az a teória, hogy a törökök egész nap csak az éttermekben (kávéházakban) ülnek. Időnként ki kell menniük, hogy más is beférjen.

Mellékesen ha bármelyik isztambulit megkérdezzük, biztosan állítja, hogy legalább 20 millió bajtársával lakik egy városban. És ebből legalább 10 millióval aznap reggel már találkozott is.

De most, hogy már biztosan nem lesz havazás Isztambulban és eljött a jó idő, az emberek inkább kimennek a Zöldbe. Mégiscsak miért legyenek egy árnyékos zárt helyen körbevéve a sülő húsok illatával, ha lehetnek egy árnyékos nyílt helyen körbevéve az odaégett húsok illatával. Úgyhogy irány a piknik!

Persze ennek is vannak különböző fokozatai!

Folytatás

Forrás: isztambul.info


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here