Olyan hidat tervezett Leonardo da Vinci, amely felért egy mérnöki csodával

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói Leonardo da Vinci eredeti tervei alapján, 3D-nyomtatással készítették el az 1500-as évek elején megálmodott hidat. Legnagyobb meglepetésükre a híd rendkívül stabilnak bizonyult.

Régóta tudjuk már, hogy Leonardo da Vinci egy zseni volt. Találmányai bőven meghaladták a kort, amelyben élt, tervei pedig annyira előremutatóak voltak, hogy csak sok száz évvel később érkezett el oda a technológia, hogy képes volt hasonló szerkezeteket megépíteni – gondoljunk csak a tankra vagy a helikopterre. Ám még most, 500 évvel a halála után is van olyan alkotása, amelyre rá tudnak csodálkozni a tudósok.

A Gizmodo beszámolója szerint a Massachusettsi Műszaki Egyetem építészei és mérnökei egy 3D-nyomtató segítségével készítették el annak a hídnak a replikáját, melyet da Vinci tervezett. Legnagyobb meglepetésükre a szerkezet nemcsak használható, de a hidak tervezése szempontjából forradalmi volt.

A történet szerint 1502-ben II. Bajazid oszmán szultán egy hidat akart építtetni, hogy összekösse Isztambult a szomszédos Galatával (a mai Karaköy-jel). A “felhívására” több tervező is elkészítette a terveit, köztük az a da Vinci is, aki ekkorra már nevet szerzett magának műveivel és mérnöki munkájával.

A szultánnak elküldte a jegyzetfüzetét, benne a pontos vázlatokkal. Kiderült, da Vinci egy olyan ívelt hidat álmodott meg, ami alatt a vitorlások könnyedén elfértek volna, az egész szerkezet pedig a két partra támaszkodott volna. Akkoriban egy ekkora távolságra csak úgy tudtak volna hidat építeni, ha tíz, egyenletes távolságban elhelyezett pillér tartotta volna. Da Vinci a tervével évszázadokkal megelőzte a korát, és valószínűleg ez volt az oka annak is, hogy a szultán végül nem az ő ötletét választotta.

Folytatás

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here