Olvasási szokások Törökországban

A török ​​lakosság 10%-a az egyik legfontosabb szabadidős tevékenységének a könyvolvasást tartja – mutatta ki egy felmérés.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) (április 23-án, a könyv és a szerzői jogok világnapja alkalmából közzétett) felmérése szerint a törökök naponta átlagosan 7 percet töltenek könyvolvasással.

A felmérést a 28 európai uniós ország közül 15-ben, valamint Törökországban, Norvégiában és Szerbiában végezték 2008 és 2015 között.

A finnek a lista élén

Finnországban a megkérdezettek 16,8%-a említette a könyvolvasást az egyik fő tevékenységeként. Finnországot Lengyelország követi 16,4%-kal, Észtország 15%-kal, Görögország és Luxemburg pedig 11,9%-kal.

A könyvolvasási mutató Franciaországban a legalacsonyabb: 2,6%, ezt követi Románia 6,2%-kal, Ausztria 7,2%-kal és Belgium 7,9%-kal.

A legtöbb időt az észtek töltik könyvolvasással, napi 13 percet olvasnak. Őket követik a magyarok, napi 10 percolvasással, majd a görögök napi 9 perccel.

A törökök átlagosan napi 7 percet töltenek könyvolvasással, hasonlóan a németekhez és a luxemburgiakhoz.

A könyvolvasás átlagos időtartama Franciaországban mindössze 2 perc, 5 perc Olaszországban, Ausztriában és Romániában, valamint 6 perc Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Belgiumban.

Az európaiak évente 200 eurót költenek

2016-ban az EU-s háztartások több mint 90 milliárd eurót, azaz az összes fogyasztási kiadásuk 1,1%-át költötték könyvekre, újságokra és írószerekre. Ez az EU GDP-jének (bruttó hazai termékének) 0,6%-át jelenti, vagyis EU lakosonként körülbelül 200 eurót.

A háztartások évente kétszer annyit költenek könyvekre, újságokra és írószerekre mint amennyit üdülésre használnak fel. Ezzel szemben feleannyit költenek könyvekre, mint amennyit rekreációs és kulturális szolgáltatásokra szánnak.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Hürriyet Daily News


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here