Milyen egy török lagzi manapság 10 + 1 pontban!

Azt hiszem, az esküvők témaköre nem csak Törökországban, de Magyarországon is kiemelt figyelemnek örvend, úgyhogy a mai napon egy kicsit mélyebbre ásunk a török lagzik világában, mert az interneten fellelhető források többsége vagy elavult vagy nem igazán fedi a valóságot (persze, biztos van, ahol még négyezer fős, három napos esküvőt tartanak a szomszéd falvakkal, amire a mahalle asszonyai főznek, de ezek már inkább csak az érdekesség kategóriába tartoznak, mintsem bevett gyakorlatok lennének manapság). Kezdjünk is bele! Milyen is egy török lagzi?

1. Egy török esküvőn (lagzin) nem feltétlen fogunk házasságkötést látni… (és szertartásvezető se lesz helyette, meg egyéb Magyarországon mostanság divatos „álmegoldás”).

Törökországban sok pár nagyon gyakran már a vendégek összehívása előtt napokkal, hetekkel vagy akár hónapokkal a lagzi előtt ténylegesen polgári házasságot köt, és a lagzi napján már csak pár óra mulatság van. Szóval, senki ne lepődjön meg, ha esküvőszervezés közepette majdnem minden szolgáltató azzal fog kezdeni, hogy „És házasság lesz?”. Elsőre furcsán hathat.

2. Egy török esküvőn nem fogunk gyűrűhúzást látni…

Törökországban a párok már az eljegyzési szertartást követően „életvitelszerűen” hordják a gyűrűt, így ha még van is „nikah” a lagzin, ilyesmire nem fog sor kerülni. És ha már a szertartásnál tartunk…

3. Egy török polgári házasságkötés nagyon gyors, és sokkal kötetlenebb mint, amit Magyarországon megszokhattunk…

Mármint nem az azt megelőző papírmunka (of course…), hanem maga a szertartás. Lényegében szerintem nem több tíz percnél az aláírásokkal együtt. A pár bevonul, az anyakönyvezető már ott várja őket a teremben a vendégekkel, felteszi a kérdéseket, majd megköti a házasságot. Nincsen olyan „átszellemült” csend, beszédek, versek, szülőköszöntés stb. mint például Magyarországon. Az emberek az „igenek” kimondásakor tapsolnak, éljeneznek azonnal, a párok többsége is nagy hévvel, gyakran már inkább kiáltva mondja ki az „igent”.

4. Törökországban annyi tanúd lehet, amennyit csak akarsz…

Hivatalosan talán van a 2-2 tanú megkötés, de általában ezt nem szokták betartani, és gyakran van akár 5-6 tanú is egy esküvőn. Ehhez az is hozzátartozik, hogy Törökországban ez a tanúság, tanú felkérés nem olyan nagy dolog, mint Magyarországon. Magyar esküvőkön sokszor látom, hogy tanúfelkérő ajándékcsomagokat készítenek az arák, vőlegények, itt ilyesmi nincsen. Gyakran, ha van magas protokollú vendég a meghívottak között (országgyűlési képviselő például), akkor őt is odahívják utolsó percben.

5. Törökországban nem feltétlen anyakönyvezető adja össze a párokat…

Itt (bár nem tudom, hogy Magyarországon hasonló posztban lévő politikusoknak van-e ilyen tevékenységi területe) jellemző, hogy polgármesterek, főpolgármesterek kötik meg az adott pár házasságát. Ingyen vállalják, csak meghívót kell nekik hagyni az önkormányzatnál. Csak megvan annak a kockázata, hogy késnek vagy el sem jönnek, és akkor másnak kell hirtelen beugrania. Szóval, ez néha lehet rizikós. De attól még van ilyen is.

6. Törökországban a lagzik rövidek…

Folytatás

Forrás: postcardsfromturkey.blogspot.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here