Milyen a török karácsony?

Abban az országban, ahol a lakosság kevesebb, mint 2%-a keresztény vallású, nem meglepő, hogy az emberek nem ünneplik a karácsonyt. Náluk inkább az új év az igazi ünnep. Mindent feldíszítenek a nyugati karácsony mintájára, partikat rendeznek az év utolsó napján. Ez a hagyomány az utóbbi években egyre népszerűbb.

Forrás: Irmakozer.com: Kültür & Sanat, Yaşam Blogu FB oldal

Isztambul azonban más, ugyanis itt az ortodox keresztények anyaegyháza és nyomokban felfedezhető a bizánci és görög kultúra is, ami az ország nyugati részéről terjedt el. Van néhány érdekes kapcsolat is Törökország és a karácsony között. Nézzük, melyek ezek!

Mikulás

Fotó: Kollár Kata

Rendben, ő nem kifejezetten török. Szent Miklós egy görög püspök volt Myrában a IV. században. A település Anatólia délnyugati részén található, ma Demre néven ismerik. A Mikuláshoz fűződő csodák Észak-Európából terjedtek át, ahol az emberek összekapcsolták saját téli legendáikkal. Ezen legendáknak köszönhető a Mikulás kedves figurája is.

A pulyka

Forrás: Wikimedia Commons

A pulyka angolul turkey, és az angolszász országokban Törökországot is így nevezik. A név ellenére azonban a pulyka Észak-Amerikából származik. De hogy hogyan kapta a szárnyas ugyanazt a nevet, mint az ország, az egy érdekes történet. Néhány történész szerint az afrikai guineai szárnyast török kereskedők adták el az európaiaknak Észak-Amerikában pedig a hasonló kinézetű madarat turkey-nek nevezték. A pulyka török neve hindi, ami arra utal, hogy a törökök jól tudták, hogy a szárnyas Indiából származik. Ha a legautentikusabb kifejezést szeretnénk rá használni, akkor az Észak-amerikai feketeláb törzs szavát kell mondanunk: omahksipi’kssii, ami annyit tesz, nagy madár.

A mikulásvirág

Forrás: pixabay.com

A fényes piros és zöld levelű mikulásvirág kedvelt karácsonyi dekoráció. Közép-Amerikából származik, ahol a szent éj virágaként ismerik, ami Jézus születésének éjszakájára utal. De mi köze van ennek a növénynek Törökországhoz? Törökül a virágot Atatürk çiçeği-nek nevezik, ami Atatürk virágot jelent. Atatürk volt az, aki a növényt dekorációs céllal meghonosította Törökországban, ezért nevezték el róla.

Mint ahogy már szó volt róla a cikk elején, Isztambulban a karácsonyi hangulat is megtalálható. Ha valaki ilyenkor akar ebbe a csodás nagyvárosba utazni, összegyűjtöttük néhány érvet és ellenérvet, hogy miért tegye, vagy ne tegye:

5 ok, amiért Isztambul kitűnő karácsonyi desztináció

  • dekoráció: már december közepén megkezdődik az utcák, boltok dekorálása, karácsonyfák lepik el a tereket, világító füzérekkel díszítik fel az utcákat és néhány helyen még Mikulás figurát is látni.
  • nincsenek karácsonyi reklámok – élvezhetjük a karácsonyi hangulatot mindenféle kereskedelmi reklám nélkül. Nem kell napjában harmincszor meghallgatni a Jingle Bells-t vagy a White Christmas-t. Nincsenek különleges ünnepségek, csak néhány keresztény templomban tartanak misét.
  • nincs nagy sor a látnivalóknál – Isztambulban december 25-e munkanap. Ilyenkor kényelmesen be lehet jutni minden turista látványosságba, nincs nagy sor a bejáratoknál.
  • karácsonyi szentmisék – ha karácsonyi szentmisén akarunk részt venni, arra is lehetőség van, Látogassunk el a Páduai Szent Antal templomba, mely a legnagyobb katolikus templom Isztambulban. Az Istiklal sugárúton (Istiklal Caddesi) található, ha a Taksim felöl érkezünk, a bal oldalon. A tértől kb. 20-25 perc alatt oda lehet érni gyalog.
  • már csak egy hét van új év kezdetéig – Az isztambuli szilveszteri bulik nagyon híresek. Ilyenkor megtelnek az éttermek, kávézók, bárok és éjszakai klubok vendégekkel. A legnagyobb utcabál pedig Nişantasıban várja a bulizni vágyókat.

Azonban van néhány negatívum is, ami miatt Isztambul nem lesz a szíved csücske karácsonykor:

  • nincs igazi utószezon – Isztambul télen ugyan nem a legkedveltebb turista célpont az időjárás miatt. Azonban az év utolsó heteiben a szállodák megtelnek vendégekkel, így az árak is növekednek. Ezért érdemes már jó előre lefoglalni a szállást.
  • tél van – Ha nem szeretjük a nyári forróságot, az évvége kitűnő időszak arra, hogy ellátogassunk Isztambulba, de arra fel kell készülni, hogy ilyenkor hideg van és nagyon csapadékos az idő. Azonban így is élvezhetjük a város szépségeit, csak vigyünk magunkkal esőkabátot és rétegesen öltözzünk fel.

Mindenkinek boldog karácsonyt és sikeres új évet kívánunk!

Nice mutlu yıllar herkese!

Kollár Kata – Türkinfo

2016. december 18.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here