Mersini macskapark

Törökország déli részén, Mersinben különleges parkot hoztak létre a város kóbor macskái számára, ahol játszani és aludni is tudnak.

Elsőként Törökország földközi-tengeri régiójában, Mersinben nyílt meg a „Meow Park” nevű játszótér kifejezetten macskák számára. Úgy alakították ki, hogy más állatok, így különösen a kutyák ne tudjanak bejutni.

A macskaparkot egy olyan területen építették fel, amely jelenleg üresen áll. Korábban egy ókori színház állt itt és a tengerparton helyezkedik el. A macskák itt mindent megtalálnak, amire szükségük lehet: kis házakat, ahol alhatnak, étel és vízadagolókat, melyeket napelemek segítségével világítanak meg éjszaka és egy nagy füves részt. A helyi hatóságok biztonsági kamerákat is felszereltek a park környékén, hogy megakadályozzák, hogy kutyás vagy más támadás érje a macskákat. Fém kerítéssel kerítették be a parkot, így egyéb állatok és az emberek sem tudnak bemenni, valamint olyan kis ajtókat szereltek fel, amelyeken csak a macskák férnek be.

A kamerák elhelyezésével a városi önkormányzat azt is nyomon tudja követni, hogy melyik állat beteg vagy sérült. Biztonsági őr is dolgozik a macskaparkban és állatorvos ellenőrzi az itt lévő macskákat naponta. A beteg állatokat a közeli állatkórházba szállítják, ha szükséges.

A park célja, hogy a macskák és az emberek – különösen a gyerekek – jobban megismerjék egymást. „Ez egy szép kezdeményezés. A kóbor macskák sosem éheznek majd és vigyáznak rájuk. Különösen jó hely ez számukra a téli hidegben” – mondta egy állatbarát, Serap Ömür, aki a parkba látogatott, és reméli, hogy az 1,7 millió lakosú város több pontján hoznak majd létre ilyen parkokat.

Egy másik látogató pedig abban bízik, hogy más városok önkormányzatai is „lemásolják” ezt a projektet. „A parkban minden megvan, de ami a legfontosabb, hogy biztonsági kamerákat is felszereltek, így az emberek nem tudják az állatokat bántani” – mondja. Az állatok jogaival foglalkozó aktivisták aggodalmukat fejezték ki a kutyák és macskák elleni támadások miatt és arra szólították fel a hatóságokat, hogy pénzbírság helyett zárják börtönbe az állatkínzókat.

A „Meow Park” az első különleges park, amit kifejezetten macskák számára hoztak létre. Törökország-szerte az önkormányzatok több helyen is építettek már ehhez hasonló létesítményeket az állatoknak és az állatbarátoknak. Bursában például néhány évvel ezelőtt egy kutyaparkot hoztak létre, ahol a kutyák játszhatnak.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here