Magyar fotós sikere egy İzmirben rendezett nemzetközi fotópályázaton

Csákány Lóránt magyar fotós elsöprő sikert aratott az İzmir Göztepe Rotary Club és az İzmiri Fotóművészek Szövetsége által 4. alkalommal meghirdetett nemzetközi fotópályázaton.

Az eredményt 2018. február 3-án hirdették ki: a magyar fényképész négy fotója is díjat érdemelt, ezzel elnyerte a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) legjobb fotós díját is.

A pályázat témája “Globális felmelegedés; Az elfelejtett jövő”. A fotósok két kategóriában nyújthatták be műveiket: digitális fénykép színes vagy fekete-fehér verzióban, illetve absztrakt/kreatív fotókat is készíthettek.

Csákány Lóránt képeivel egy arany- és egy ezüstérmet, egy különdíjat és egy kiállításra javasolt kategória díjat nyert, ezzel a mezőnyben a legjobb lett.

A versenyszervezők kiírásukban a kihívást így fogalmazták meg:

„A szennyezés nélküli víz, levegő és talaj alapvető létszükséglet életünk folytatásához. Tanulmányok és kutatások mutatják, hogy a jövőben egyre növekvő erőfeszítéseket kell tenni a globális felmelegedés és a környezetszennyezés csökkentése érdekében. A globális felmelegedést az üvegházhatást okozó gázok növekvő mennyisége, az ipari, a mezőgazdasági és az energiaelőállítással kapcsolatos termelés okozzák. Az éghajlatváltozás, az aszály, az elsivatagosodás, az esőzések közötti egyenlőtlenségek, a gleccserek olvadása, a tengerszint emelkedése, viharok, az árvízkárok, a tornádók és más meteorológiai események növekedése mind tünetei ennek a jelenségnek. Emiatt egyéni és intézményi erőfeszítéseket és óvintézkedéseket kell tennie mindenkinek.

Az İzmir Göztepe Rotary Club és az IFOD (Izmiri Fotóművészek Szövetsége) szeretné megmutatni a globális felmelegedés negatív hatásait, és a világ elfeledett csodáit halhatatlanná tenni. Hangsúlyozni kívánja annak szükségességét, hogy meg kell védeni a világot ezekért a csodákért.”

Csákány Lóránt fotós megfogalmazta a Türkinfo olvasói számára a versennyel kapcsolatos gondolatait, örömét: „A globális felmelegedés, igen nagy problémát jelent napjainkban. Ezért is tartom fontosnak, hogy felhívjuk rá az emberek figyelmét, hiszen kizárólag mi, emberek tudunk változtatni ezen, a mi kezünkben van a jövőnk sorsa. Kiváló és elgondolkodtató képek érkeztek a „4th International Photography Competition Specifications: “Global Warming; The Forgotten Future” elnevezésű fotópályázatra. Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a legjobb alkotónak választottak (a Best Photographer címet nyertem el). Nagyon erős volt a mezőny, a pályázaton 33 országból 548 alkotó vett részt, és összesen 1701 kép érkezett. Bízom benne, hogy fotóim elgondolkodtatják a nézőket. A „Give me your power” (Add nekem az energiád) című képemmel (FIAP gold medal) arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy rohamosan fejlődő világunk teljes mértékben kizsákmányolja a természetet és ezáltal tönkreteszi azt. A másik díjazott képem, a ”Your choice” (A te döntésed) című (FIAP silver medal), tényként állítja elénk, hogy a mi kezünkben van a választás, mi döntünk a jövőnk sorsáról, hogy a sivár földet választjuk, vagy pedig a szép zöld, gazdagon termőt.”

Gratulálunk Lórántnak a sikerhez, és köszönjük, hogy képeivel ilyen informatív módon hívja fel figyelmünket a mindennapjainkat és jövőnket is érintő kérdésre.

A teljes díjazott fényképtárat is érdemes átböngésznie annak, aki szeretné látni, hogy a művészek ezt a napjainkban igen fontos problémát hogyan ábrázolták.

http://fotograf-yarismalari.com/sonuc/yarisma_detay_sonuc.asp?s=326

 Erdem Éva – Türkinfo

Fotók: Csákány Lóránt


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here