Látogatás Isztambulban, Gramofon Apó műhelyében

Az alábbi beszámolót Ervin Filipich fotós írta különleges látogatásról.

„Törökországi utazás első állomásánál, Isztambulban járunk. Nagy Bazárba a Fesçiler kapun át megyünk be, nincs messze a Lütfullah keskeny kis utca, egymás hegyén-hátán levő kis üzletek között húzódik meg Gramofon Apó kis boltocskája. Ő az egyetlen ember Törökországban, aki ezekkel a régi lemezjátszókkal foglalkozik, javítja, építi őket, élete részévé váltak.

Hogy ne menjen be minden arra tévedő, az épphogy csak 3 négyzetméteres kis üzlet ajtaján „Látogatási idő 5 perc” felirat áll.

A bejárattól jobbra egy fa munkaasztal van. Mellette Gramofon Apó, keresztbe vetett lábbal üldögél egy kis párnázott hokedlin.
A feje feletti polcon gramofon dobozok, tölcsérek, a falakon ősrégi fotók újságokból kivágott cikkek, és hanglemezek. A bal oldalon picike pad áll a látogatóknak.
A mi öt percünkbe belefért egy portrézás, többször elmondta, hogy nem néz a kamerába, mert úgy nem lesz természetes a kép.”

Mehmet Öztekin, ahogy mindenki ismeri Gramofon Apó, 2020. június 26-án, súlyos betegséget követően elhunyt. Számtalan barátja, tanítványa és rokonai kísérték utolsó útjára. Élete volt a lejátszó készülékek javítása, árusítása. 6 éves korában ismerkedett meg a mesterséggel. Az általa megjavított rengeteg gramofon – köztük egy Atatürk számára Angliából ajándékba adott is – tovább szól.

A fotós figyelemre méltó képei az alábbi elérhetőségeken tekinthetők meg:

instagram.com/ervin.filipich/

facebook.com/efilipichphotography/

Itt további Törökországban készült képeket, és sok szebbnél szebb budapesti, és egyéb helyszínen készült fotót láthatunk.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here