Különleges tojások Törökországból

A 61 éves Hamit Hayran (Ankara, Gölbaşı) a tojásdíszítéssel még 32 éves korában kezdett el foglalkozni, miután egy baleset következtében három évre ágyhoz volt kötve.

Egy lakóház építése során az épület 4. emeletén dolgozott, amikor egy lelógó hosszú csőben lévő 34000 voltos elektromos áram megcsapta, aminek következében leesett.

Hayran az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset után rokkanttá nyilvánították, és ekkor kezdett a tojásdíszítéssel foglalkozni. „Többféle tojáshéjat is dekorálok, beleértve az indiai bülbül, a kanári, a törpepapagáj, a fürj, a fogoly, a galamb, a fácán, a kormorán, a lúd, a páva, a pulyka, a kacsa és a csirke tojásának héját is.”

Mivel Hayran úr a baleset előtt asztalosként dolgozott, az aprólékos munka nem áll távol tőle. Berakott (intarzia) és varrott (naht) tojásokat is készít. Már több ezer tojást díszített, és azt vallja, hogy ez nagy türelmet igénylő munka, így ha majd egyszer elfogy a türelme, akkor abba fogja hagyni. Egy tojás héjának művészi megmunkálása a tojás méretétől függően 1–30  nap közötti időt vesz igénybe. A tyúktojásokat általában 50 kuruşért (kb. 40 Ft) veszi. A kész műalkotásokért azonban akár 100–200 lírát (kb. 7.000–15.000 Ft) is megadnak az emberek, sőt van olyan tojás is, amelyért 3000 lírát (közel 240.000 Ft) fizettek.

A következő videón meg is nézhetjük, hogyan dolgozik Hayran úr:

 

Forrás: dailysabah.com, yasadikca.com

Kollár Kata – Türkinfo


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here