Kukorica

Kukorica. Egy igencsak ismert ételt. Latin neve Zea, mintha csak egy azték vagy maja istent hívnának így. Angolul corn, törökül pedig mısır.

Nem keverendő össze Egyiptommal, ami szintén Mısır. Csak őt nagybetűvel mondják. A két név összefügg. De azért még ne keverjük össze.

Egyiptom nevét, amit Európában leginkább használunk, még a görögök adták. Ők szerettek mindennek új nevet adni, így az egyiptomi területet Aigyptos-nak hívták.
Ezzel szemben az arabok, akik Egyiptomon túlról, délről és keletről jöttek, és a görögöket (vagy bizánciakat) leginkább csak a kard másik végén láttak, már más névvel látták el a területet. Ők hívták Mısr-nek (arab írással: مِصْر), aminek jelentése: Nagy város. Pontosabban Mısr-ı Kâhire volt a neve (innen származik Kairó neve).
Igen, az egész területet Város-nak hívták. Ennek oka, hogy a város hatalmas volt, míg a többi területen kevesen laktak.
Amikor a törökök odaértek, és elfoglalták Egyiptomot, akkor már évszázadok óta az arabok laktak ott.
Maguk az ókori egyiptomiak az országukat Fekete Földnek (Kemet) hívták. Ez volt az a terület, amit meg lehetett művelni. A sivatagot pedig Vörös Földnek (Deseret).
Az első kukorica szállítmányok Alexandián keresztül érkeztek Isztambulba. Így az akkor még ismeretlen növényt egyiptominak nevezték el. Hozzá hasonló a narancs, ami bár keletről, Indiából érdekezett Európába, de a törökök a portugál kereskedőkön keresztül ismerkedtek meg vele. Az ő neve portakal.
Érdemes még megjegyezni, hogy a kukorica egyik régies magyar neve a törökbúza.

A kukoricát Kolumbusz hozta be Amerikából. Ő az első megjelenés óta rengeteget változott az ember segítségével. Olyannyira, hogy ma már meg se találni az eredetit. Olyannyira, hogy emberi segítség nélkül elég problémásan tud csak szaporodni.

A kukorica roppant sikeres karriert futott be. Egy 2014-es adat szerint a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye! 2014-ben 939 millió tonnát termeltek. A legtöbbet az USA-ban, Kínában és Brazíliában termelnek. De a top10-ben több európai ország is benne van, mint pl. Románia. A top30-ban pedig Magyarország és Törökország is! Ráadásul Magyarország az USA után a második legnagyobb exportőr a világon. Így Európában igencsak meghatározó. Törökország pedig… nos a törökök leginkább megeszik a kukoricát. Bár nem úgy, mint a magyarok!

A legnépszerűbb török kukorica ültetvények a Fekete-tenger régióban vannak. Itt van eső bőven, van napsütés bőven, van hóvihar bőven… izé… Szóval az idő vagy jó a kukoricának, vagy annyira rossz, hogy az ember már kínjában is kukoricát eszik.

Minden esetre a kukorica roppant praktikus: könnyű kiszárítani, utána sok mindent lehet belőle csinálni. De ha nem akarunk vele vacakolni, akkor a leszedés után kis munkával már meg is lehet enni.

Persze nem nyersen. Vagyis nem igazán ajánlott nyersen. De tényleg kevés munkával finom ételt lehet belőle csinálni.

Törökországban kétféle csöves, leülünk és gyorsan megesszük típusú kukorica terjedt el: a főtt és a sült. Másképpen a sárga és a fekete.

Folytatás

Forrás: isztambul.info


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here