Közeleg a Tulipánfesztivál ideje Isztambulban

Áprilisban kezdődik a hagyományos Isztambuli Tulipánfesztivál, amelyet idén 13. alkalommal szervez a város. A parkok és közterek óriási, illetve zsebkendőnyi méretű virágágyásai is megtelnek nyíló tulipánokkal, és az időjárástól függően március végétől, április elejétől kezdve igazi színorgiával kápráztatnak el mindenkit.

A kertészmérnökök nem bízzák a véletlenre az ültetést, tudatos tervezésnek köszönhető az az összhatás, amely hamarosan hirdetni kezdi a tavasz beköszöntét. A tavalyi fesztivál alkalmával 20 millió virághagymát ültettek el, és 200 különböző fajta tulipánt mutattak be. A szervezők büszkék arra, hogy csakis hazai termesztésű virághagymákkal dolgoznak. Olyannyira odafigyelnek a tulipánhagymák virágzásának pontos időzítésére, hogy ha kell, szokatlanul hideg vízzel öntözik őket, hogy ne kezdődjön túl korán a virágzás, ha már egyszer tulipánfesztiválra készül a város.

Az Isztambuli Tulipánfesztivál hetei alatt az alábbi helyszínekre érdemes ellátogatni a városban, itt találhatók a legnagyobb összefüggő tulipánszőnyegek: Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Yıldız Korusu, Soğanlı Bitkiler Parkı, Beykoz Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipaşa Korusu, illetve Hidiv Çubuklu Korusu. A nézelődésen túl programok is várják az érdeklődőket, lesznek kiállítások, zenei rendezvények és természetesen sok-sok tulipánmintás ajándéktárgy.

Törökország egyik nemzeti szimbóluma a tulipán, amely egyébként a törökök közvetítésével jutott el Európába a 16. század második felében. A 17. században valóságos tulipánőrület terjedt el az öreg kontinensen, különösen Hollandiában. Az értékes hagymákat akár egy ház árának megfelelő összegért is adták és vették a kereskedők, a „tulpománia” sokakat tett gazdaggá vagy döntött nyomorba.

Kedvcsinálóként hoztunk néhány képet a korábbi fesztiválokról:

K. Tengeri Dalma – Türkinfo

képek forrása: milliyet.com.tr és supergezginler.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here