Kıvanç Tatlıtuğ teknősöket ment: helyesen teszi?

A Mavi az egyik világszerte is híres török divatmárka, melyet egy cikkünkben részletesen is bemutattunk. Rendszeresen csatlakozik társadalmi akciókhoz, ahogy tette ezt 2014-ben is, mikor „Indigo Turtles” – azaz Indigó Teknősök elnevezésű projekthez kapcsolódott.

A cég az Ökológiai Kutató Egyesület (EKAD) programjában vesz részt, melynek egyik célja az álcserepes teknős (Caretta caretta) fészkelőhelyeinek, tojásainak és kicsinyeinek védelme.

A Caretta caretta a világ tengereiben élő hét teknősfajta egyike, és több mint felük Törökországban él és szaporodik. 1000 lerakott tojásából csak 1 példány tud kifejlett, felnőtt állattá cseperedni. A Mavi programjának segítségével minden évben 15.000 tojásból kikelt teknőst mentenek meg.

Két módon nyújtanak segítséget. Egyrészt a márka tervezői által készített pólókat árusítanak, amelyből származó bevétel a program pénzszükségletéhez járul hozzá.

Másrészt támogatják azt a Belekben rendezett tábort, ahol minden év júniusa és szeptembere között önkéntesek gyűlnek össze a világ minden tájáról. A segítők feladata ezekben a hetekben az, hogy a kikelt teknősöket eljuttassák a tengerig, ha azok útjában áll valami.

Támogatásukat nem csak anyagi, hanem személyes részvétel is jelzi. A Mavi dolgozói, és reklámarcai is csatlakoznak az önkéntesekhez. Így vett részt a mentési munkálatokban idén már második alkalommal Kıvanç Tatlıtuğ filmsztár és felesége Başak Dizer.

forrás: ntv

Mind a cég, mind a jelenlévő sztárok a közösségi médiában számtalan képet és videót jelentettek meg a néhány nappal ezelőtti mentési akcióról. Aki kíváncsi ezekre az #indigoturtles hashtaget böngészheti.

Az akcióval kapcsolatban azonnal számtalan kritika is megjelent. Mind a képek alatt kommentelők, mind az egyéb fórumokon megnyilatkozók azzal vádolják a sztárokat és a résztvevőket, hogy beavatkoznak a természetes folyamatokba. Véleményük szerint ezzel nemhogy segítenének, inkább károkat okoznak. A legfőbb ellenérzés azzal kapcsolatban mutatkozik meg, hogy ez egy reklámkampány részeként kerül nyilvánosságra, azaz úgy gondolják, nem is a segítőkészség ösztönzi a Mavit, hanem a pénzügyi siker.

Nem tudjuk, mennyire jogos ez a kritika. Szakértők segítik a munkát, így feltehetőleg nem okoz károkat a természetben. A reklám pedig abban segít, hogy megfelelő anyagi erők álljanak rendelkezésre.

Nemrégiben jelent meg videóval egy cikkünk, amiben bemutattuk, hogy milyen akadályokba ütközhet a teknős már a tojások lerakásakor. Ezért nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el a tojásrakó helyek környékén egész évben.

Forrás: ntv.com.tr és mavi.com

Erdem Éva – Tükinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here