Kilenc pontban Törökország: 9 híres női filmszínész

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Sok év Törökországban töltött idő után sem ismerheti meg az odaköltöző azoknak a színészeknek neveit, akik megemlítése elég ahhoz, hogy egy ott született, ott felnőtt ember fejében azonnal társuljon egy arccal, egy filmrészlettel, egy viccel, egy alakítással. Ezért érdemes olvasni róluk, megnézni filmjeiket, vagy legalább részleteket azokból. Egy korábbi cikkünkben a 9 legsikeresebb férfi filmszínészt ismertük meg, a sorozat jelenlegi részében a 9 női filmszínészről olvashatunk.

Bevezetésként javasoljuk elolvasni a török filmgyártásról szóló cikkünket, mely segít megérteni a török film aranykorát, és azt hogyan termelhetett ki ez a világ ennyi színészt, ennyi alkotást.

1Adile Naşit (1930. június 17. – 1987. december 11.)

Adile Naşit művészcsaládban született. Édesapja Adile Naşit komikus, édesanyja Amelya asszony színházi színésznő volt. Édesapja halálát követően az iskoláit félbehagyva színész lett az Isztambul Város Gyermekszínházának tagjaként, majd sorban több társulatban játszott.

Filmes karrierje a Lüküs Hayat című filmmel kezdődött 1948-ban. Összesen 28 filmet készített, jellemzően komikus szerepeket játszott. Pályafutása során kiemelkedik az 1976-os İşte Hayat című film, melyért a legjobb női színésznek járó Arany Narancs díját kapta az Antalya filmfesztiválon, közönségsikert pedig a Hababam Sınıfı filmek hoztak számára.

1981-től a TRT televízió csatornán kezdődött el az Elalvás előtt (Uykudan Önce) című gyermekprogram, melyben elmondott meséin nőtt fel sok kisgyermek.

Ha kellett színházban, ha kellett filmben játszotta el szerepeit egyedi stílusban és mindig mindenkit megnevettetve. Ezzel lett a török mozi egyik felejthetetlen alakja. Mivel jellemzően az anya szerepét alakította, 1985-ben az Év Anyukája címet is elnyerte.

A videóban a Neşeli Günler (Vidám napok) című filmből láthatunk egy lánykérési jelenetet, amikor bizony minden szándék ellenére a kérő családja elé kerül a családi szennyes.

2Çolpan İlhan (1936. augusztus 8. – 2014. július 25.)

Çolpan İlhan Izmirben született, és itt kezdte el iskoláit is. Ügyvéd édesapja kormányzói munkája miatt azonban sokszor költöztek, ezért felsőbb iskoláit már Isztambulban folytatta, és a gimnázium mellett a konzervatórium színház szakára járt, majd a Szépművészeti Akadémia festő szakán diplomázott. Érdekesség, hogy Attila İlhan híres költő testvére.

Az akadémián iskolatársaival előadták az Antigoné színművet, melynek főszerepét játszotta, és alakításával felhívta magára a figyelmet. Ennek köszönhetően azonnal filmszerepajánlatot kapott, és 1957-ben el is készítette első mozifilmjét, a Kaméliás hölgyet. Ugyanebben az évben profi színházi karrierjét is megkezdte.

Közel 200 filmben szerepelt, mégis lassan eltávolodott a mozitól és a 70-es évektől kezdve divatrajzokkal foglalkozott inkább.

1959-ben forgatta a Yalnızlar Rıhtımı című filmet, melyben partnere Sadri Alışık volt, akiről a filmszínészekről szóló cikkünkben részletesen olvashatnak. 38 évig – a férfi haláláig tartó – házasságuk akkor kezdődött meg, amikor a film készítése során összeismerkedtek. A film forgatókönyvét egyébként testvére, Attila İlhan írta, és máig az egyik legromantikusabb, leghatásosabb filmnek tekintik, melyet az Isztambul imádóknak szinte kötelező megnézni.
A videóban a film azon zárójelenetét láthatjuk, mely a két színész szerelmének kezdetét is jelenti. Mindketten arról nyilatkoztak, hogy a forgatás során hosszasan vették fel azt a jelenetet, mely a kikötő mólóján játszódik. Majd a forgatáson egyre közelebb kerültek egymáshoz.

1997-ben megalapította a Sadri Alışık Kultúrközpontot, ahol a színjátszással kapcsolatos kiállítást rendeztek be. Itt jelenleg oktatásokat tartanak, és évente díjakat adnak át a mozi- és színjátszás területén arra érdemeseknek.
1998-ban a Kulturális Minisztérium az Állam Művésze díjjal tüntette ki. 2014-ben bekövetkezett halálakor sok százan gyászolták.

3Fatma Girik (1942. december 12. – 2022. január 24.)

Fatma Girik 14 évesen édesapja elé állt és kijelentette: színész szeretne lenni. Apja válasza – nem túl kedvesen ¬– azonban az volt: „Legyél, ami akarsz, csak maradj ember!”. Édesanyjával együtt kezdett filmekben munkát vállalni mint statiszta. Első szerepléseiért 2,5 TL fizetséget kapott. Azt is elmesélte, hogy első fizetéséből banánt vásárolt, amit még soha életében nem evett korábban.
Majd 1957-ben már 1000 TL-ért vállalt szerepet, mely a Leke (Folt) című filmben nyújtott alakítás volt. Neve akkor kezdett a köztudatbaszínészként bekerülni, mikor 1960-ban elkészítette az Ölüm Peşimizde (Nyomunkban a halál) című filmet.
1962-ben a Belalı Torun (Problémás unoka) című filmben egy férfi szerepét kellett eljátszania, így rövidre vágatta haját. Ezért is, meg a híresen kemény tekintete miatt, ráragadt az Erkek Fatma (Férfi Fatma) becenév.
Karrierje során 180 filmben szerepelt. Kétszer nyerte el az Antalya Filmfesztiválon a legjobb női színész díját, háromszor az Adana Filmfesztiválon, majd 1998-ban Antalyaban, illetve 2001-ben Isztambulban életműdíjat is kapott.
A 60-as, 70-es években színészek sora lépett színpadra énekesként is. 1968-ban Girik is így tett, és nagy sikereket ért el énekesnőként. Több kislemezt adott ki. Ugyanebben az évben szerepelt az Ezo Gelin című filmben, mely óriási sikert hozott számára. Ettől kezdve többször játszott olyan filmben, melynek témája az anatóliai nők élete volt.
A 70-es években kozmetikai termékreklámokban szerepelt, továbbá a TRT egy sorozatában (Gönül Dostları). 1988–1993 között politikai szerepet töltött be mint polgármester. Ezt követően azonban a televíziózáshoz tért vissza: egy sikeres beszélgetős műsort vezetett, ahol a társadalmat érintő kérdésekre keresett választ. Továbbra is szerepelt TV sorozatokban is, sőt 2005-ben a Sinema Bir Mucizedir (A mozi egy csoda) című mozifilmben is játszott.
A videóban megismerhetjük a sokat emlegetett tekintetét, és az általa alakított anatóliai nőt.

Fatma Girik 79 évesen hunyt el Bodrumban, a Covid-19 vírus miatt okozott tüdőgyulladás és egyéb szervelégtelenségek miatt. Milliónyi ember gyászolja.

4Filiz Akın (1943. január 2. – 75 éves jelenleg)

Filiz Akın Ankarában született, és itt járta végig az iskolás éveket. Régészet szakon diplomázott, eredményes tanuló volt. Francia és angol nyelven beszélt, így a turizmus területén helyezkedett el, több évig egy irodát vezetett. Barátja biztatására 1962-ben indult az Artist magazin színészversenyén, melyet megnyert. Moziszínész karrierjét az Akasyalar Açarken (Mikor az akácok nyílnak) című filmmel kezdte. Hamarosan egyre több filmben szerepelt, és a Kadın Berberi (Női fodrász) cíművel vált széles körben ismertté.

Mind a drámai, mind a komikus szerepekkel egyre magasabb szintre jutott a színjátszásban. Kolejli Kızın Aşkı (Az iskolás lány szerelme) című romantikus filmjével örökre bekerült a török filmben jegyzettek listájára, majd többször is hasonló karaktert játszott el.

1969 májusában érdekes epizód játszódott az életében. Londonban egy allergia elleni kezelésen vett részt, és ugyanazon kórházban egy szintén Filiz nevű török beteg elhunyt. Törökországba a rossz hír már úgy érkezett: Filiz Akın, a filmszínésznő meghalt. Az éppen zajló Adana Filmfesztiválon még néma tiszteletadással is áldoztak neki.

121 filmben játszott főszerepet. A török mozi első szőke dívája. Legnagyobb sikereként talán az Ankara Ekspresi (Ankara expressz) filmje említhető, melyért 1971-ben az Antalya Filmfesztivál legsikeresebb női színésze díjat nyerte el. Lassan azonban egyre kevesebbet dolgozott, a férje korlátozása miatt. Énekesnő vált belőle, mulatókban lépett fel. Eleinte az est sztárjaként, később azonban csak elő-énekesként.

2002-ben rákos betegséget győzött le, melynek hatására „Sárga karkötő” és „Kék karkötő” néven rákellenes kampányt indított, mely igen sikeres volt. Gyógyulása után a betegségről, és a gyógyulás folyamatáról könyvet adott ki. Újabb társadalmi tevékenységként 2005-ben egy kampányt indított „Törökországban ne maradjon nem halló” névvel, melynek keretében 2000 hallókészülék került a rászorulókhoz. Évek óta több újságban ír rendszeresen, sőt róla is kiadtak egy könyvet 2007-ben, Başrolde Filiz Akın (Főszerepben Filiz Akın) címen.
Alábbi videóban egy korabeli filmreklámot láthatunk. Az első képeken Ayhan Işık és Filiz Akın érkeznek az isztambuli öböl partjára egy hajóval. De felhívják a nézők figyelmét, hogy ne legyenek irigyek, nem csónakázni voltak, hanem a szezon legjobb filmjének forgatásáról érkeznek, ami a Kadın Berberi (A női fodrász), majd megismerhetjük a további szereplőket is.

https://www.youtube.com/watch?v=JcWKqe0gxkk&list=PLKQWq4sy_ITZSS61bERaxLm88nrlt6wLp&index=22

5Ayşen Gruda (1944. augusztus 22. – 2019. január 23.)

TVde 7… 29 kasim 1976

Ayşen Gruda Isztambulban született három lány között középsőként. Ő maga ügyvéd szeretett volna lenni, gimnáziumi évei alatt azonban édesapja elhunyt, mely annyira elszomorította, hogy félbe hagyta tanulmányait. Nővére, Ayten már színésznő volt, így ő is erre a pályára lépett. Tevfik Bilge vándorszínházában kezdett profi színésznőként.
Bár már 16 éve színházban játszott, mégsem volt ismert. Majd egyetlen éjszaka alatt híressé vált. 1977-ben egy szórakoztató televízióműsorban Domates Güzeli Nahide Şerbet (A Paradicsom Szépe Nahide Şerbet) című kabaré jelenet komikájaként egy csapásra a közönség kedvence lett, sőt azóta beceneve is: a Paradicsom Szépe.
Gruda közeli barátja Adile Naşit volt, aki bemutatta Ertem Eğilmez rendezőnek – így egy pillanat alatt a mozi világába került. Először kis szerepet kapott, de sorban, több filmben is szerepelt, és híres partnerekkel játszott komikus filmekben, később TV sorozatokban. Munkáját több esetben díjjal is jutalmazták.
A videóban egy részletet láthatunk a Bizim hikaye (A mi történetünk) című sorozatból, ahol egy olyan hölgyet játszik a jelenetben, akinek elég bejönnie és lehengerli az egész csapatot.

6Türkan Şoray (1945. június 28. – 73 éves jelenleg)


Türkan Şoray Isztambulban született és nőtt fel. Olyan szerencsés volt, hogy szomszédja volt a már befutott színésznő Emel Yıldız, aki beajánlotta őt a filmeseknek. Mozis karrierjét a Köyde bir kız (Egy lány a faluban) című filmmel kezdte. Sikert sikerre halmozott sorozatokban és filmekben. 1965-ben Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın színésztársaival a török mozi négy legsikeresebbje címet kapták. Érdekesség, hogy nevét egy általános iskola is viseli.
Természetesen alakításaival díjak sorát söpörte be, mind Törökországban (Antalya Arany Narancs háromszor, Adana, Ankara, Izmir), mind külföldi (Moszkva, Róma) fesztiválokon.
Több, mint 200 filmben szerepelt, így a világon a legtöbb filmet forgató színésznő címét is birtokolja. A török mozi szultánjának nevezték el. Azonkívül, hogy színésznőként szerepelt, forgatókönyveket is írt, rendezett és énekelt is filmekben. 2010-ben az UNICEF jószolgálati nagykövetévé választották.
Ilyen életműből nehéz filmeket kiemelni, de a források ezeket sorolják fel kiemelkedő alkotásként: Dönüş (Fordulat), Acı Hayat (Kemény élet), Mahpus (Fogoly), Selvi Boylum Al Yazmalım (Piros sálas magas szerelmem).
A 60 másodperces videóban összefoglalva láthatjuk számtalan arcát egy-egy jelenet erejéig, és további filmrészletek megnézését javasoljuk.

7Hülya Koçyiğit (1947. december 12. – jelenleg 70 éves)

Hülya Koçyiğit 1963-ban forgatott Susuz Yaz (Száraz nyár) című első filmjével elnyerte a Berlini Filmfesztivál Arany Medve díját, majd életművében több, mint 200 film és 10 sorozat szerepel. A közönség szeretetét kecsességével és nőiességével nyerte el.

Isztambulban született, ott kezdte el iskoláit, majd Ankarába költözött a család. Édesanyja három lányát zongorára, balettre taníttatta. Hülya az Állami Konzervatórium balett szakára járt, majd tanára azt javasolta, hogy a konzervatórium színészoktatásában is vegyen részt. A filmgyártás fontos szereplőivel történő megismerkedését testvére filmbeli szerepléseinek köszönheti.

Metin Erksan és David E. Durston rendezésében készült el élete első filmje, a már említett Susuz Yaz, mely nem csak a színésznek, de az egész török filmgyártásnak meghozta az első nagy nemzetközi díjat. Mexikóba is meghívták a stábot egy fesztiválra, ahol a Metro Goldwyn Mayer egy 6 éves szerződést ajánlott fel Hülya Koçyiğitnek színészoktatásra és filmgyártásra, melyet azonban elutasított.

Mikor éppen nem forgatott akkor énekelt: 10 évig szólistaként lépett színpadra a közönség nagy örömére.

Koçyiğit nagy erőfeszítéseket tett az új, török regények megfilmesítése érdekében, szerinte így sokkal reálisabb és erősebb karakterek kerülhettek vászonra, így sorban regények főszereplőit alakította több filmben. Ezek közül kiemelkedő Orhan Aksoy rendezésében alakított Kezban karaktere, illetve közönségsikert aratott a Kırmızı Fener Sokağı (Vörös lámpás utca) filmben İrma karakterével.

Filmjeit különböző országokban, például Görögországban, Iránban, Egyiptomban, Libanonban és Algériában is bemutatták. Az 1965–1974 között készített filmjeit Görögországban is játszották a mozik. A 1983-ban készített Derman (Gyógymód) című filmet 5 földrészen is bemutatták, az 1985-ben forgatott Kurbağalar (Békák) pedig az első török film, amelyet külföldi televíziós csatornáknak is eladtak.

A videóban Cüneyt Arkın és Hülya Koçyiğit egy közös jelentét láthatjuk az İstasyon (Állomás) című filmből, amikor a szereplők gyerekkorukról mesélnek.

https://www.youtube.com/watch?v=Y8f5FvGHxCI

8Müjde Ar (1954. június 21. – jelenleg 64 éves)

Müjde Ar Isztambulban született és nőtt fel. 3 éves korában elváltak szülei – nem volt könnyű gyermekkora. Édesanyjával, és lánytestvérével hármasban éltek, nehéz anyagi körülmények között. Ez a három nő azonban – méltán büszkén mesélnek róla – sikeresek lettek mind, édesanyjuk kemény munkájának köszönhetően. Az anya, Aysel Gürel az egyik leghíresebb török dalszövegíró, aki jellemzően Sezen Aksuval dolgozott együtt. Az idősebb lány filmszínész, a fiatalabb énekesnő lett.
Müjde Ar fiatalon színházban játszott, modellként dolgozott, majd 1974-ben az Aşk-ı Memnu (Tiltott szerelem) című sorozat szereplőjeként kerül először televízió-képernyőre, és 1975-ben a Babacan (Atyai) című filmmel a mozivászonra. Jellemzően a nőkre vonatkozó problémákat felvető filmekben játszott. A 80-as években a török mozi meghatározó nevei között szerepelt.
A 70-80-as években több, mint 60 filmben szereplő Müjde Ar hosszú évekre elhagyta a filmművészetet, 1997-ben azonban visszatért munkájához az Ağır Roman (Nehéz regény) című film főszerepében. Ezt filmek és sorozatok követték, legutóbbi munkája a Şahsiyet (Személyiség) című sorozat, melyet 2018-ban mutattak be.
Munkáját az Antalya Filmfesztiválon kétszer a legjobb női szereplő díjával, 1997-ben pedig életműdíjjal jutalmazták.
A videóban egy híres jelenet, melyben elmegy vásárolni, és a boltos bőkezűen adja neki az élelmiszert egy kis fizetség ellenében. A jelenet nagyon jellemző a korszak erotikus jeleneteket tartalmazó filmjeire.

https://www.youtube.com/watch?v=pr1qnP8DHyg&t=36s

9Demet Akbağ (1959. december 23. – 58 éves jelenleg)

Demet Akbağ Denizliben született, gyermekkorát is jórészt ott töltötte, gimnáziumi éveitől kezdve él Isztambulban. 1982-től az isztambuli konzervatóriumba járt, és ott végzett.

A 80-as évek elejétől játszik színházban. Első filmje 1986-ban készült Davacı (Felperes) címmel. Yılmaz Erdoğan és egyéb híres színészek társaságában szerepelt 1997-ben a Bir Demet Tiyatro (Egy csokor színház) című sorozatban.

Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb színésznője. Több, mint 10 sorozatban, közel húsz mozifilmben szerepelt, és folyamatosan játszik színházakban is.
Sikere azon tehetségének köszönhető, hogy képes minden szerepet betölteni, bámulatos átalakuló művész, minden karaktert kiemelkedő módon alakít.

Munkáját számos alkalommal díjazták, háromszor legjobb főszereplő, egyszer legjobb mellékszereplő díját érdemelte ki. Ezen kívül komikus színészként is nyert nem kevesebb, mint öt díjat.

A videóban egy 2018-as film, a Görevimiz Tatil (Feladatunk a nyaralás) beharangozóját láthatjuk, ahol az anya szerepe az övé. Megértjük, mennyire karakteres nő, mennyire magával ragad, amikor játszik nekünk.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here