Kilenc pontban Törökország: 9 török szokás, mely az őrületbe kerget. Megtanítjuk, hogyan kezeld ezeket!

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Ha egy idegen országba költözöl, mindig találkozol olyan kulturális szokásokkal, melyek meglepetést okoznak. Van köztük kellemes és őrjítő is. Alábbiakban megemlítünk néhány idegesítő török szokást, melyek elfogadásához egy kis idő szükségeltetik, s elmondjuk hogyan kezeld ezeket. Végülis mindezen csodálatos és furcsa dolgokkal együtt szeretjük és elfogadjuk Törökországot, mégha nem is ugyanolyan mint otthon. Itt egy teljesen más kultúra és életstílus vár ránk.

1Őrjítő vezetési szokások

Ha Törökország nagyobb városaiban vagy központi helyein vezetünk felér egy kalanddal! Első látásra a közlekedés kaotikus és szabályok nélküli. Úgy tűnhet, hogy a vezetők azt csinálnak, amit akarnak és semmilyen szabályt nem követnek. Ez valójában így is történik. Az elsőbbségadási szabályok kicsit másképp értelmezendőek Törökországban: a nagy gépkocsik és buszok betolakodnak, ahol nem szabadna, sávváltásnál pedig hirtelen bevágódnak elénk.

Tippünk: Vezess védekezően! Használd a dudát és a lámpákat, így kommunikálj a gyalogosokkal és a többi vezetővel. Bár rengeteg embert fogsz látni biztonsági öv nélkül a volán mögött, te használd a tiédet! Győződj meg róla, hogy a gyerekek biztonságban vannak a hátsó ülésen! Koncentrálj: egy pillanatra se kalandozzon el a figyelmed, figyelj a dudálásokra, hogy észrevehesd, ha hirtelen előzés történik vagy valaki bevág eléd.

25 perc valójában egy órát jelent

Az újonnan Törökországban letelepült személy valószínűleg hamar maga mögött hagyja a pontosan érkezés szokását. Itt ugyanis ha megkérdezel egy barátot, hogy hol van és ő erre azt mondja: “Jövök!” (Geliyorum) egyrészt jelentheti, hogy: “még itthon vagyok pizsamában”, de azt is, hogy “éppen szállok be a kocsiba”.

Megbeszélted a vízvezetékszerelővel, hogy kedden délelőtt kijön megjavítani a mosdókagyló szifonját? Nem kell túl komolyan venni! Lehet egy másik nap kerül elő, vagy egyáltalán nem. Végy egy mély levegőt és vedd úgy, mintha a megbeszélt időpont csak egy javaslat lenne, nem pedig kőbe vésett szabály.

Tippünk: Fogadd el, hogy az emberek késnek. Ha 7-re vacsoravendégeket hívsz, számíts rá, hogy 8-kor érkeznek. Vegyél egy mély levegőt és lazíts! Az élet más Törökországban: lassúbb és lazább. Fogadd el az új életstílust, és érezd ahogy lejjebb megy a vérnyomásod.

3Őrjítő bürokrácia

Mindegy hogy munkavállalási engedélyt, lakcímkártyát igénylünk vagy autót szeretnénk honosítani – egy nagy halom papírmunka és a bürokrácia útvesztői várnak ránk.  Valószínűleg már a szükséges dokumentumok beszerzése is azzal jár majd, hogy számos hivatalt kell felkeresnünk, melyek naponta csak néhány órát vannak nyitva. Sokszor az egyik helyen kapott információ ellenkezik egy másik helyen kapottal. Megkérdőjelezed, hogy egyáltalán van-e valaki, aki érti a dolgát, és tulajdonképpen hogy kerülhettek abba a pozícióba, ahol jelenleg vannak.

Tippünk: Találj egy helybélit, aki eligazodik a rendszerben, és egy kis ellenszolgáltatás fejében hajlandó téged is elnavigálni a bürokrácia útvesztőiben. Bármennyire is stresszesnek tűnik: próbálj relaxálni és értelmezd a szituációt sorsszerűnek. Emlékezz miért is jöttél ide: napfény, tengerpart, török ételek. Végül kitöltött papírokkal és engedélyekkel a kezedben távozol majd. Lakcímbejelentési ügyeket pedig már online is intézhetsz – kiváltva ezzel az eljárás kellemetlenségeinek egy részét.

4 Túlságosan barátságos emberek

A törökök vendégsszeretőek, kedvesek és barátságosak. Ám azoknak, akik egy teljesen más kultúrából érkeznek, ez egy kicsit túl sok is lehet. Megeshet, hogy szóba elegyedsz valakivel egy boltban és már csak arra ocsúdsz fel, hogy megismerkedtél az egész családdal, akik kávéval és sütikkel kínálgatnak. Vagy útbaigazítást kérsz valakitől és az útmutatás mellé  társaságot is kapsz egész napra. Az is gyakori, hogy meghívást kapsz egy partira egy idegentől, akivel csak csak pár perce ismerkedtél meg. Ezek az elmosódott határok igazi megpróbáltatást jelenthetnek egy zárkózottabb kultúrából származó egyénnek.

Tippünk:

Bármennyire is jó új török barátokra szert tenni, nem kell, hogy igent mondjunk minden meghívásra csakhogy elkerüljük az elutasítás kellemetlen érzését, ha nem érezzük a késztetést, hogy elmenjünk. Találjunk középutat az udvarias és elutasító viselkedés között! Nem kell támadónak lennünk, csak udvariasan közöljük, hogy elfoglaltak vagyunk és nem szeretnénk menni.

5Mindenki szakember

Ha azt mondod valakinek, hogy villanyszerelőt keresel ne lepődj meg, ha kiderül, hogy akivel beszélsz éppen az. És ács és burkoló is. Csodálhatod, hogy mindenhez értenek. Törökországban a szakképzés valójában azonban annyira rossz, hogy emiatt tényleg úgy érzik az emberek: mindenhez értenek; ugyanis a szakemberek sem szárnyalják túl őket túlságosan. Az elvégzett munka eredménye alcsony színvonalú, sőt néha még veszélyes is.

Tippünk: Bár a szakképzés megpróbál felzárkózni a világszínvonalhoz, a gyakorlatban azonban nem igazán tapasztalható változás, ezért tanácsos óvatosnak lenni. Kérjünk ajánlást ismerősünktől, aki már alkalmazott megbízható szakembert!

6Szappanoperaimádat

A török szappanoperák világa bizarrnak tűnhetnek a kívülállóknak. Sok a melodráma, a sírás és mind férfi és női részről gyakori a túldramatizálás. Ez furcsa lehet annak, aki a nyugati televíziózás ennél visszafogottabb stílusához van szokva. De akár tetszik akár nem: a török szappanopera a virágkorát éli – nemcsak hazájában, hanem a szomszédos országokban is nagy népszerűségnek örvend. Szemünk elé kerülhetnek kávézóban, buszon, plázában és a szépségszalonban is – nincs menekvés! Világszerte viharos gyorsasággal terjednek a török sorozatok.

Tippünk: Nézzünk úgy a szappanoperára, hogy általa megismerhetjük a török kultúrát és történelmet, hiszen sok török sorozat az oszmán korban játszódik és a hagyományőrzésre koncentrál. Nézd a sorozatokat és ez közös témául szolgálhat az újdonsült török ismerőseiddel való társalgásban.

7Túlzott bizalmaskodás

 

A törökök szeretnek bizalmas dolgokról beszélni, még akkor is, ha csak most találkoztatok először. Ez még szembetűnőbb lehet annak, aki egy zárkózottabb típusú országból érkezik ide. Ráadásul külföldiként még érdekesebbnek tűnhetünk. Várható, hogy megkérdezik a családi állapotunkat, gyermekink számát, korunkat, munkánkat, fizetésünket. És ezerféle kérdésre számíthatunk saját országunkkal kapcsolatban is.

Tippünk:  Fordítsuk hasznunkra ezt az érdeklődést: mi is sokat megtudhatunk a törökökről és sajátosságaikról. Itt egy fantasztikus lehetőség, hogy betekintést nyerjünk egy új életmódba, kultúrába. Vagy úgy is tekinthetsz a bizalmaskodásra, hogy ennek segítségével minden pletykát megtudhatsz a szomszédaidról, ismerőseidről.

8Egészség és biztonság

 

Valaki festi a ház falát az ablakból kilógva, lábujjhegyen állva? Vagy légkalapáccsal a kezében flip-flop papucsban egyensúlyoz cigivel a szájában? Ezek gyakran előforduló esetek Törökországban, ahol a biztonsági és egészségvédelmi szabályok nem annyira elsődlegesek, mint mondjuk a nyugati országokban. Egyrészt a külföldről idelátogatók csodálják ezt a fajta szabadságot Törökországban, másrészt meg is riasztja őket a plafonról szabadon lógó villanyvezetékek látványa.

Tippünk: Legyünk óvatosak az építkezések környékén és a nyilvános helyeken: gyakran találkozhatunk veszélyre figyelmeztető táblákkal.

9Frusztráló sorbanállás

 

A törökök nem sorban állnak, hanem csordában. Csoportosulnak ahelyett, hogy sort alkotnának, majd – amikor kinyílik az ajtó vagy megérkezik a busz – mindenki tolakodni kezd. Ez zavaró lehet azok számára, akik saját országukban megszokták, hogy kényelmesen fel tudnak szállni a buszra.

Tippünk:  Ne hagyd elsodorni magad! Céltudatosan haladj a tömegben, és tartsd szorosan magad mellett a veled levő kisgyermekeket is!

fordította: Kiran Katalin – Türkinfo

forrás: propertyturkey.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here