Kilenc pontban Törökország: 9 török kifejezés, amit ismerned kell, ha Törökországban jársz

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

A mostani cikkben kilenc olyan kifejezés következik, amelyet biztosan hallunk, ha Törökországban járunk. Ha úgy kelünk útra, hogy nem ismerjük ezeket a kifejezéseket, mire hazatérünk már biztosan elsajátítjuk őket. Következzen tehát a lista!

1Merhaba! Nasılsın?

keepcalm-o-matic.co.uk

Kezdjük a két legalapvetőbb olyan kifejezéssel, amelyet néhány napos Törökországban való tartózkodás során is biztosan megtanulunk. Ami magyarul annyit tesz: Szia! Hogy vagy? A törökök ezt szívesen mondják, illetve kérdezik, ha tudják rólunk, hogy nem beszélünk törökül. Ha pedig beszélgető partnerük még nem ismerné ezeket a kifejezéseket, akkor igyekeznek minél hamarabb megtanítani. Egyébként a nasılsın kérdésre adott leggyakoribb válasz, iyiyim vagy iyidir (= jól vagyok). Természetesen lehet nyugodtan más választ is adni, elmondani mi nehezíti meg mindennapjainkat, de az általános válaszok ezek.

2N’aber?

vectorstock.com

A N’aber, már egy rövidítés, méghozzá a Ne haber rövidítése.  A ne haber magyar megfelelője a „mi újság”, így a nabert a magyar szlengből ismert „mizuként” fordíthatjuk. Erre a kérdésre szintén felelhetünk az iyiyim/iyidir válaszokkal.

 

 

 

3Hoş geldin! / Hoş bulduk!

A hoş geldin egy szívélyes üdvözlési forma.  A legtalálóbb magyar fordítása: „Jó, hogy jöttél!”. A kifejezéssel már az országba lépéskor találkozhatunk, vagy ha valaki otthonába látogatunk, betérünk egy boltba, étterembe. A köszöntésnek megvan a megfelelő válaszpárja is, ami a hoş bulduk, vagyis a „Jó itt lenni!”. Bár a hoş bulduk többes szám, első személyű ragozás, de használhatjuk akkor is, ha egyedül vagyunk.

4Buyurun!

fado-luxury.com

A buyurun megfelelő magyar jelentése: „tessék”. Talán ez lehet az a kifejezés, amit legtöbbször hallhatunk. Mindez abból következik, hogy nagyon sok helyzetben lehet használni. Például ha valaki előre enged az ajtónál, átadja a helyét, beinvitál az üzletébe és még lehetne sorolni szituációk egész sorát.

5Kolay gelsin! 

depositphotos.com

 

Nem túl szép magyarsággal úgy fordíthatjuk, hogy „menjen könnyen” vagyis „jó munkát”. Ezt a kifejezést használhatjuk például egy étterembe/kávézóba belépve, vagy onnan távozva is. Továbbá ha valaki olyat szeretnénk megszólítani, aki éppen dolgozik. Egy udvarias megszólítási formának számít.

6Afiyet olsun!

kuaza.com

A fenti kifejezést, magyarra leginkább úgy lehet átültetni, hogy „váljék egészségedre”. Ha a „jó étvágyat” török megfelelőjét keressük, az is szintén ez a kifejezés. A kifejezés használható étkezés előtt, közben és után is.

7Ellerine sağlık

giverecipe.com

Ezt a kifejezést leginkább úgy tudjuk magyarul kifejezni, hogy „egészség legyen a kezedben”. Olyan helyzetekben használjuk, ha valaki valami kiválót készít a kezével. Például lehet ez egy finom étel.  Ha egy vacsorameghívást kapunk Törökországban és meg szeretnénk dicsérni és egyben köszönni vendéglátónk főztjét ezt a kifejezést nyugodtan használhatjuk.

8Tabi

blymediation.com

Magyarul: „persze”. Hétköznapi nyelvhasználatban sokszor megduplázva: tabi, tabi alakban használják, a jelentése természetesen ugyanaz.

9Hoşça kal! / Güle güle!

naibuzz.com

Az elköszönésnél használatos két kifejezés, amelyek együtt használatosak. A hoşça kal, magyarul talán leginkább azt akarja kifejezni, hogy „maradj jól/kellemesen”. Míg a kifejezés párja, a güle, güle azt jelenti, hogy „maradj vidám”. Ám nem mindegy, hogy az elköszönéskor ki melyik kifejezést használja. Hoşça kallal az köszön el, aki távozik, míg güle, gülével az, aki marad.

Összeállította: Lantos Ágota  – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here