Kilenc pontban Törökország: 9 – és még néhány – futópálya Isztambul szívében

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Elmenekülni a város zajától, a természet közelében lenni, megszabadulni a stressztől, élvezni a sport felszabadító hatását: minderre a legegyszerűbb módszer a futás. Isztambulban, ebben a kiismerhetetlen megapoliszban is találhatók olyan helyek, amelyeket felkereshetnek a futók. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a helyszíneket, melyek alkalmasak arra, hogy kicsit elszökjünk a városból anélkül, hogy túl messzire kelljen utaznunk.

A pályák alkalmasak lehetnek arra is, hogy a városban rövid ideig tartózkodó, de a futást még utazás alatt sem feladó látogatók kipróbálják az Isztambul nyújtotta ez irányú lehetőségeket is.

1Belgrad Ormanı / Neşet Suyu Parkı

Megközelítőleg 6 km hosszú pálya az erdő szívében. Tiszta levegője jót tesz a tüdőnek. A pálya nagy részén a tóra néző látképben is gyönyörködhetnek a sportolók. 500 méterenként jelzőtáblákat helyeztek el, így pontosan tudjuk követni vagy igény szerint változtatni a futásunk tempóját a szintidőnkhöz mérten. A bejáratnál és középtájon is található vízforrás, így meleg időben a fák árnyékában maradva sportolhatunk anélkül, hogy vizet kellene cipelnünk.

2Belgrad Ormanı / Ayvat Bendi

Futás közben az Ayvat-tó látványát élvezhetjük, és teljesen elszakadhatunk a város nyüzsgésétől. Az összesen 8 km hosszú pálya egy része aszfaltburkolatú, de nagyobb része erdei út. Kihívást jelenthet sport közben a lejtők és emelkedők változása, éppen ezért kezdőknek nem ajánlott.

3Yıldız Parkı

Beşiktaş és Ortaköy között húzódik ez a gyönyörű, fákkal teli park. A város közepén, mégis tiszta levegőben futhatunk. Dombos terület, így a kezdőknek nehéz lehet. Futás helyett akár cross edzést is tarthatunk.

4Alman Deresi

Akat kerületben található az Alman Deresi (Német-csatorna), melynek mentén egy 1200 méter hosszú pálya található. Dombos, így kezdőknek nehézséget okozhat. A sétaút mellett kültéri fitneszpark és jógasátor is a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére áll.

5Maltepe Atletizm Pisti

A Çınar kerületben a Park İçi Yolun található a mindenki számára nyitott, jól karbantartott, óriási atlétikai park.

6Yeniköy – Rumeli Hisarı

Napközben a halászok, illetve a gyalogos- és autósforgalom miatt elég zsúfolt a hely, így a reggeli órákban a legalkalmasabb a sportolásra. Miután az öböl levegőjét magunkba szívva kellemesen futottunk egyet, a tengerparton egy remek reggelit is elfogyaszthatunk, így kezdhetjük tökéletesen a napot. Egy irányba közel 5 km-t futhatunk, majd visszatérhetünk a kiindulóponthoz.

7Caddebostan – Maltepe

A közel 5 km hosszú pálya a Dalyan parknál kezdődik, és a Maltepe atlétikai központig tart. A Bostancı kikötő melletti 500 méteres szakaszt kivéve a kerékpárút mellett haladó sétapályán kényelmesen lehet futni. Az autóforgalomtól távol, a tengerpart nyugalmát élvezve sok más sportolóval is találkozhatunk, ami energiát ad a folytatáshoz.

8Üsküdar – Harem Sahil Yolu

A Kız Kulesi, a Dolmabahçe és a Topkapı palota látványát is élvezhetjük egy reggeli, nyugalmas futás során. Kezdő futók számára is kényelmes pálya, egy irányban 3 km hosszú. Mivel egészen hosszan nyúlik el a tengerparton, így saját igény szerint lehet rövidebb vagy hosszabb szakaszokat futni.

8 kép forrás: Spor İstanbul

9Bakırköy – Zeytinburnu

Végig a tengerparton, az autóforgalomtól elegendő távolságra, a nap bármely időszakában biztonságosan futhatunk a közel 8 km hosszú pályán. Mikor a futáshoz öltözünk, vegyük figyelembe, hogy széljárta terület.

10Validebağ Korusu

Üsküdar kerületben található a Validebağ park, mely az ázsiai oldal második legnagyobb zöldterülete. Tiszta levegőt belélegezve, fák között futhatunk, utána pedig nyugodtan piknikezhetünk vagy olvashatunk, így egy egész napot is kellemesen eltölthetünk itt. A pálya hossza közel 2 km, lefelé futó és emelkedő szakaszokkal, a talaj földalapú, nem burkolt. A fő pályáról elágazva több alternatíva is rendelkezésre áll: kis sétányok, aszfaltozott sétautak.

11Balat Sahili

A kora reggeli órák a legalkalmasabbak az itteni futásra. Az Atatürk és a Haliç híd között található ez a rövid, de nagyon élvezetes pálya. Figyeljünk a horgászok botjaira futás közben! A burkolata beton, hossza 3 km egy irányban, visszafordulva összesen 6 km-t futhatunk.

12Maçka Parkı

A futók által megvédett kis paradicsomi hely ez a városlakók számára. Már reggel 4.30-tól vannak itt sportolók. A hely változatossága miatt szinte garantált az élvezetes futás, ráadásul a város központjában. A fák miatt az év és a nap minden időszakában találunk árnyékot, és levegője is tiszta. A tenger felőli oldalán egyenes pályákon kényelmesen futhatunk, de a lépcsős területeken nehezebb edzésekre is lehetőség van. A felső végénél található ingyenes parkolási lehetőség miatt autóval is megközelíthető.

13Balat – Fener Yolu

Fener és Balat kerületekben, a történelmi félszigeten található, délen Haliç, nyugaton pedig a Bizánci földfalak határolják. Történelmi értékei miatt természetesen a turisták kedvence. Napnyugtakor azonban remek lehetőség van egy nagy, sportolási céllal tett sétára vagy futásra.

13 kép forrás: İndigo Dergisi

A cikk a Hürriyet napilapban és az onedio.com internetes magazinban található információk alapján készült.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here