Kilenc pontban Törökország: 9 dolog, ami nélkül nincs Valentin-nap Törökországban

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Nagy ország, sok ember, szeretik túlzásba vinni a dolgokat: így van ez február 14-én és az azt megelőző napokban is Törökországban. Sevgililer günü – Valentin-nap. A szerelem ünnepe? Mikor első évben  átéltem, kisebb kultúrsokk ért. Gondolom azért, mert pont Törökországban nem számítottam erre.

Február első napjaitól, mikor lecsengett a félévi bizonyítvány és az iskolai téli szünet miatti vásárlási láz, azonnal megkezdődnek a Valentin-napi akciók és ajándékajánlások az üzletekben, az e-mailben érkező reklámokban, az utcai táblákon. Jól teszik, mert erre az egy napra csak a vásárlásokból, ajándéktárgyak, torták, virágok forgalmából 8-9 milliárd TL (375–430 milliárd HUF) forgalmat becsülnek. És ez még nem tartalmazza a hotelek, éttermek, szórakozóhelyek bevételeit…

Nézzük, mi kell egy igazi törökös Valentin-nap megünnepléséhez?

Már jóval a nagy nap minden webshop és nagy üzlet elkészíti listáit, sokszor árkategóriánként a könnyebb vásárlás érdekében. A 2018. évi adatok alapján az ajándékok 27%-a ruházati cikk, 26%-a virág volt. A nagy sportklubok vásárlásai is megugranak – gondolom, a fiúk részére vásárolt ajándékok miatt –, a versenyben tavaly a Galatasaray győzött. Az internetes kereskedők adatai alapján ezen a héten 30–40%-kal ugrik meg a vásárlások száma, ami persze növeli a szállítmányozó cégek forgalmát is.

 

 

Koncertterem, opera, diszkó, mulató, szálloda, étterem. Klasszikus zene, türkü, néptáncosok, sztárok. Nincs olyan helyszín, ahol ne hirdetnének különleges, szerelemes dalokból, romantikus művekből összeállított repertoárból álló koncerteket. A koncertek sora már hét elején megkezdődik, február 14-én a kínálat csúcsosodik, de kitart egészen hétvégéig. Persze egy-egy koncertre szóló jegy még ajándéknak is megfelelő lehet.

 

 

Szintén egész héten készíthetünk romantikus fényképeket jártunkban-keltünkben. Biztosan nem tudunk anélkül végigsétálni egy főúton vagy bevásárlóutcán, hogy ne készítetnénk valami szív elé állva párunkkal együtt közös képet.

 

 

 

 

 

A napot persze egy üzenettel kezdik a kedves szerelmesek, melyet egymásnak ilyen-olyan elektronikus csatornán juttatnak el. Természetesen már napokkal az ünnep előtt listákat készítenek erről napilapok, magazinok, egyéb internetes oldalak.

Gözlerin için uygun bir renk bulamadım, hangisi olsa zaten içim yanıyor.

Tenine göre uygun çiçek bulamadım, hepsi zaten kokusunu senden alıyor.

Sevgililer günün kutlu olsun.

 

A szemed színének leírására igazi színt nem találok, mindegy is, mert úgyis égeti a belsőmet. Bőröd illatának meghatározásra nem találok virágot, mindegy is, mert minden virág tőled kapja illatát. Boldog Valentin-napot!

Az csak természetes, hogy az ilyen különleges nap étkezéseink különleges teríték dukál. Hihetetlen kínálat van piros vagy szívmotívumos porcelánokból, poharakból, lakástextilből. Aki csak egyszer is járt Törökországban, láthatta, micsoda lakberendezési kínálat áll rendelkezésre egyébként is. A török nők imádnak új teás- vagy kávéskészletet vásárolni vagy egymásnak ajándékba adni.

Ha nem magunk szeretnénk főzni, csak választanunk kell a különleges menüket kínáló éttermekből, a legkisebb helyi ételeket kínálóktól a luxusszállodák séfjei által összeállított menükig. Az ételsor igyekszik legalább az ételek fantázianevében vagy a tálalás formájában kifejezni a különleges napot. Az éttermek jellemzően élő zenés estével várják vendégeiket. A menünek fix árat határoznak meg, és ilyenkor általában nem lehet étlapról rendelni, mert akkora a forgalom. Az árak vetekszenek egy szilveszteri gálavacsora árával.

Ha nem is megyünk étterembe ezen a napon, akkor is különlegessé tehetjük a vacsorát. Minden egyes cukrászda és sütöde az alkalomra készített tortát kínál. Csodálatosan szép alkotásokkal lephetjük meg az édességkedvelő családtagokat.

Már ejtettem szót a lakberendezési termékkínálat fontosságáról, a török nők lakástextil iránti rajongásáról. Így nem csoda, ha ezen a különleges napon különleges ágyneműben hajthatjuk álomra a fejünket.

 

 

 

 

Nem maradhat ki az ünnep fonákja sem. Ezen a héten az internetet komikus üzenetek, karikatúrák és vicces videók lepik el, melyekben az egyedülállók vagy a napot bírálók fejezik ki önmagukat.

Az egyik kedvencem ez a karikatúra. Kis magyarázat a megértéshez: egy török nő eljegyzéskor biztosan, de sok más különleges alkalomra az úgynevezett „egyköves” ajándékot várja, mely nem tesz mást, mint egy gyémánttal díszített gyűrűt. A tektaş – azaz egy kő – fogalom Törökországban. Részben a férfiaknak is megkönnyíti a dolgát, mert nem sokat kell gondolkodni, mivel vehetik le szerelmüket, feleségüket a lábukról. Ezekből a gyűrűkből felmérhetetlen kínálat áll rendelkezésre az ékszerboltokban.

A karikatúra felirata: DÁTUM: időszámításunk előtt 2013. február 14. A nő gondolta: Megint egy kő?

És most szaladok, megveszem a piros szívecskés tortánkat, amit megeszünk az ünnepi vacsora után.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here