Kilenc pontban Törökország: 9 dolog, ami egy török otthonból sem hiányozhat

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Aki már járt egy török család otthonában, az felfigyelhetett arra, hogy bizonyos tárgyak – ha nem is mindenhol, de nagyon sok török otthonban – megtalálhatóak. Következzen most ezeknek a tárgyaknak listája!

1Török kávéfőző-, teafőzőszett 

Ez már szinte sztereotípia, de Törökországban igenis nagy hagyománya van a tea-, és kávékultúrának. A törökök nemcsak a vendégeiket kínálják kávéval, teával, de természetesen ők is előszeretettel fogyasztják ezeket. Ezért szinte elképzelhetetlen egy török háztartás kávéfőző (törökül: cezve) és teafőző (törökül: çaydanlık), valamint a hozzájuk tartozó kávés és teás pohárkészlet nélkül. Persze mindezeknek elengedhetetlen feltétele a jól kiválasztott, minőségi kávé és tea. Van, aki a hagyományos verzióhoz ragaszkodik, de sokakat elcsábított az elektromos főzők választéka is. A csészék változatosságának szinte pedig csak a képzeletünk szab határt. Különféle díszítésű csészék tömkelege található a boltokban.

2Tükör a nappaliban/étkezőben

Törökországban egy nagyon kedvelt dekorációs elem a tükör. Ezt leginkább az étkezőben vagy a nappaliban helyezik el. Tágasabb tér hatását kelti, valamint egy jól elhelyezett tükör a szoba világosságához is hozzá tud járulni.

3Nazar boncuğu

Amellett, hogy a turisták előszeretettel térnek haza Törökországból jellegzetes kék amulett szuvenírekkel, a törökök maguk is fontos jelentőséget tulajdonítanak a nazar boncuğunak. Nagyon sok helyen megtalálható az ajtók felett különböző verzióban. A török néphiedelmek szerint a nazar boncuğu megvéd a szemmel verés és a rontás ellen. Viszont nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindenki emiatt tartja az otthonában – az is elképzelhető, hogy mára a lakások díszítésnek elengedhetetlen részévé vált.

4Vendégpapucs

Már korábbi cikkeinkben is megjelent a mindenkor érvényes aranyszabály, hogy vagy már mielőtt belépünk, vagy ahogy beléptünk egy török otthonba vegyük le a cipőnket. Illetve, ha a házigazdák felől közelítjük meg a dolgot, ha már a vendégünk megtisztelt azzal, hogy leveszi a cipőjét illik felkínálni neki valamilyen szobapapucsot. Ezért a török háziasszonyok rendszerint fel vannak készülve nagyobb papucsválasztékkal, hogy a vendégeiknek biztosan tudjanak megfelelőt biztosítani.

5Kézimunka

A különböző kézimunkáknak nálunk is nagy hagyománya van, gondoljunk csak a hímzésre! A legtöbb ember nagyszülei otthonában találkozhatott saját készítésű darabokkal. Mára ez Magyarországon visszaszorulni látszik. Ám a török otthonok nagyobb hányadában a mai napig megtalálhatók különféle kézzel készített terítők, alátétek, melyeket ha nem a ház asszonya, akkor valamelyik családtag készített.

6Több elemből álló asztalkák (Zigon sehpalar)

Be kell vallanom: ilyen asztalkákat törökországi utazásom előtt én sehol sem láttam. De mindenképpen nagyon praktikusnak tartom. Túl sok helyet nem foglal el és a tálalásnál is nagyon hasznos. Természetesen ez a bútordarab is beszerezhető különféle méretekben, különféle anyagokból.

7Kanapét védő takaró

Ki ne szeretné épségben tudni bútorait? Nincs ez másképp Törökországban sem! Ezért például, ha a kanapénkat szeretnénk megvédeni, az egyik legpraktikusabb módszer, ha letakarjuk valamivel. Ez a kanapévédő mechanizmus nagyon sok otthonban megfigyelhető.

8Kolonya

A kolonyát alapvetően kézfertőtlenítésre használják. Sokan már találkozhattak vele éttermekben, de háztartásokban is használatos. Aki egyszer érezte a kolonya szagát, az sohasem feledi: jellegzetes citrusillata van.

9Vendégeknek fenntartott poharak és étkészlet

Mint már korábban is említettük, a török kultúrában nagyon fontos szerepe van a vendégek fogadásának – a házigazdák kiemelt figyelmet szentelnek vendégeiknek. Ezért nem ritka, hogy egy török háztartásban van kizárólag vendégek számára fenntartott étkészlet és pohár. Ami tényleg azt jelenti, hogy ezeket az adott család nem használja a hétköznapokban, kizárólag csak akkor, ha vendégek érkeznek hozzájuk.

Lantos Ágota – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here