Kilenc pontban Törökország: 9 +1 legszebb hely, ahová Törökországban télen utazhatunk

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

A tél a legjobb időszak arra, hogy Anatólia irányába induljunk, és a természet kincseit kutassuk. A hófehér takaróval díszített tavak, fák és épületek felejthetetlen látványt nyújtanak. Hová is érdemes utazni télen Törökországban? Ezek a helyek valószínűleg úgy el fogják varázsolni az utazót, hogy haza sem akar majd térni. Lehet tervezni az indulást, ha nem is az idei, de a jövő évi télre. Íme a legszebb 10 téli úti cél.

1A nyugalomra vágyók célpontja: Kazdağları / Çanakkale

ensonhaber.com

850 éves fák, tavak, vízesések világa a Kaz Dağları. Mindenki sajnálhatja, aki csak nyáron látogatja meg. Télen annyira nyugalmat árasztó hely, hogy az ember kicserélődik pár itt töltött nap után. A legszebb és legnyugodtabb falvak: Adatepe és Yeşilyurt. A Sütüven és Hasan Boğuldu vízesésekhez tett látogatás után az itt történt fájdalmas szerelmi történet emlékével térhetünk haza. Hasan és Emine egymásba szerettek, miután minden héten találkoztak árusítás közben a piacon. Hasan megkérte a lány kezét a családtól. Azok egy próba elé állították: 40 okka (= régi török súlymérték, 1 okka = 1283 g) sót megállás és pihenés nélkül vigyen fel a hegy tetejére. Együtt indultak el, elől a lány, hátul a fiú. A lány elérve úti célját vette csak észre, hogy nincs mögötte szerelme. Visszaindult a keresésére. Meglátta egy tóba esve, de a fiú elsüllyedt. A lány bánatában a tó partján álló tölgyfára akasztotta fel magát. Azóta a tó neve Hasan Boğuldu (Hasan belefúlt), a fa neve Emine Çınarı (Emine tölgyfája).

2Mintha egy álomban járnánk: Ayder / Rize

haberturk.com

A Kaçkar Dağları lejtői között rejlő fennsíkok egész télen hóval fedettek. Közülük az egyik legszebb az Ayder fennsík. A hólepte fenyőfák, a faházak a völgyben, a hulló hó álomszerű látványt nyújt. Ott megszállva, egy kandalló előtt üldögélve a látvány elvarázsol. A fekete-tengeri hegyek tiszta levegője mindenkinek jót tesz.

3Dzsip túrához: Yenice Ormanları / Karabük

ogm.gov.tr

A nagyvárosi életből egy erdőbe a legjobb érzés elszökni. Egyik lehetőség erre a színpompás hársfákkal teli Yenice erdő, mely Ankarából 3,5 óra alatt, Isztambulból 5,5 óra alatt érhető el. Állat- és növényvilágnak köszönhetően a világ fokozottan védett 100 természeti kincsének listáján szerepel. Akik kedvelik a terepjáróval való kalandozást, azoknak télen ide kell ellátogatniuk. Ha az utazó ideje engedi, javasoljuk az erdőben történő kempingezést.

4A legromantikusabb: Gölcük – Abant / Bolu

Neredekal.com

Boluba érkezve kötelező látogatási célpont Gölcük, ahol nem tudja eldönteni az ember melyik részletét fényképezze le. Kerékpárt is érdemes magunkkal vinni, vagy bérelni a helyszínen. A tó kerülete 1,5 km és az ország legszebb kerékpárútja veszi körbe. Következhet Abant… Csodálatos fenyőfák a hólepel alatt – ezzel nyújtanak számunkra felejthetetlen látképet. Lovasfogattal utazgatni az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk. Hétvégére is alkalmas látogatási célpont, mert Isztambulból is, Ankarából is pár óra alatt elérhető.

5A történelem: Akdamar / Van

Vandahaber

Érintetlen völgy és ezeréves épületek a folyó partján a fehér lepel alatt: úgy érezheti a látogató, hogy időutazást tett. Örmények, arabok, törökök és 24 különböző nép élt itt valaha és hagyta itt nyomát. A Van-tó közepén található Akdamar-szigeten a legfőbb látványosság az örmény templom. A hófedte épület és táj, a Van-tó kékje, a hegyláncok kihagyhatatlanok télen is, de egy tavaszi kirándulást is csak javasolni tudunk.

6A fotózás szerelmeseinek: Yedigöller / Bolu

haberturk.com

Minden évszakban más arcát mutató hely, azonban a téli kirándulások listájának élén szerepel. Oxigéndús levegő és gyönyörű látkép segíti a pihenést. Fotózáshoz remek célpont.

 

7A hegy és a történelem irányába: İshak Paşa Sarayı / Ağrı

aa.com.tr

A 18. században épült palota és a mögötte látható Ağrı hegy havas csúcsa tökéletes látványt nyújt. Az oszmán, szeldzsuk és perzsa mérnöki munka ötvözeteként, kőből készült épület a szeldzsuk építészet díszítőelemeit hordozza. A hegy tetejét minden évszakban hó fedi, előtérében a palotával mindenképpen fényképre való.

 

8 Uludağ / Bursa

youtube

Az első hely, mely eszünkbe jut egy téli szabadság esetén. Isztambulból 4 óra alatt elérhető, ezért egy hétvégére is alkalmas célpont. Hójáró motorokat bérelhetünk, hogy a havas lejtőket kalandos módon járhassuk be. Persze a havas hegycsúcsra való felmászás is egy lehetséges program. A hegyen rengeteg szálláslehetőség van, de a legcsendesebbek az Uludağ erdei villák néven található faházak, melyeket azonban jó előre le kell foglalni.

9Az aktív szabadságot keresőknek: Aladağlar / Niğde

tirmanis.org

Hegymászás, trekking és télisportok: világszerte híres lehetőség erre az Aladağlar. Az Emli völgyben a hóban sétálva különleges formájú sziklákat láthatunk, és a völgy, illetve a hegylánc látképe kísér minket. A Cimbar nevű szurdokban sétálva a hegyi kecskéket is megfigyelhetjük. Mihamarabb fel kell vennünk a meglátogatandó helyek listájára, de jól felkészülten kell elindulnunk.

10Ahová jegyet szerezni nehéz: Doğu Ekspresi / Ankara – Kars útvonal

sozcu.com.tr

Az utóbbi években az Instagramon legtöbbször szereplő téli utazás ezen a vonaton kezdődik. Ankarából vonatra ülve 26 óra alatt jutunk el Karsba, anatóliai úti célpontunkhoz. Ott majd a Çıldır tavon lovasszánra ülhetünk, és a lékhorgászatot is kipróbálhatjuk.

Forrás: hurriyet.com.tr

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here