Kebab az Oscar díszvacsora menüjében

A híres szakács Wolfgang Puck az idei, március 4-én éjszaka megtartott Oscar díjátadó estéjén feltálalt díszvacsora menüjében három török ételt is szerepeltetett. A 90 éves Oscar történelmében először szerepeltek török ételek a menüben, és azok elkészítéséhez csak az Oscar miatt érkezett két séf, Cihan Kıpçak és Yiğit Mirzaoğlu az isztambuli Spago étteremből.

◊ Hogyan született a döntés, hogy ebben az évben az Oscar díjkiosztó ünnepség menüjében török ételeket is szerepeltet? Az Ön közeli barátja, Demet Sabancı Çetindoğan Adana városából való. Biztos vagyok benne, hogy ez is hatással volt a döntésre.

Természetesen igen. Gyakran járok Törökországba. Minden alkalommal látom, amikor fiatal séfek különleges ételeket készítenek. Legutóbb, mikor Isztambulban voltam, a Spago étterem séfjének, Cihannak említettem meg, hogy „miért ne tennénk a menübe török ételeket is”. Az emberek meg fognak lepődni, mert a török konyhát itt nem ismerik.

Az olasz és még a görög konyhát is jól ismerik, de a török ételeket nem. Pedig én magam a legjobb bárányhús- és halételeket Törökországban ettem. A fűszerek egy külön téma. Az Fűszerbazár (Mısır Çarşısı) már önmagában egy nagyszerű hely. Számomra Isztambul nagyon különleges város.

Ezért gondoltam arra, hogy miért ne mutathatnánk meg az egész világnak a török konyhát. Úgy döntöttem, hogy három különböző török étel is szerepelni fog az idei menüben. Adana kebabot, darált hússal töltött bulgur fasírtot (içli köfte), és sütőtök desszertet (kabak tatlısı) is felszolgálunk az Oscar menüben.

Én magam is nagyon szeretem az Adana kebabot. Otthon is készítek a gyerekeimnek, mivel azonban ők a csípőset nem szeretik, így ekkor kevesebb fűszert használok. Itt dolgozik mellettem egy adanai séf, Yiğit Mirzaoğlu. Yiğit nekünk most Adana kebabot süt. És remélhetőleg egész Hollywoodot megetetjük Adana kebabbal. Én paradicsomsalátával és hagymával szeretem. De Jennifer Lawrence nem szereti túlságosan a hagymát, ezért amikor neki szolgáljuk fel, kevesebb hagymát használunk.

 A VENDÉGEK ÍZORGIÁT ÉLHETNEK ÁT

◊ Talán egy év múlva majd baklavát szolgálnak fel …

– Mostantól minden évben ideérkezik Yiğit és Cihan, és a török ízeket Puck módra szolgálják majd fel Hollywood legnagyobb csillagjainak. Lehet, hogy baklavát, lehet, hogy török módon elkészített halat tálalunk majd fel. De az, hogy én mit csinálok, egy kicsit sem biztos.

◊ Nagyon köszönjük, hogy elmondta mindezt…

A török ételekről beszéltünk. A menü egyéb részleteire nem kíváncsi, ugye? (nevet)

◊ Nos, akkor beszéljünk róla. Mi van még a menüben az említetteken kívül?

Tonhaltól a lazacig, csirkétől a halig tízféle választék, de arra én magam is kíváncsi vagyok, hogy ebben az évben az Adana kebab után még mi lesz… …

Az édességeket említve, gyümölcsös csokoládétól a 24 karátos arannyal bevont Oscar csoki szoborig, mojito macarontól a Brazíliából hozatott kávéból készült csokoládéig, minden ízlést kielégítő édességekkel a vendégek egy ízorgiát élhetnek át.

Forrás: hurriyet.com.tr

Fordította: Eva Erdem – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here