Isztambul virágba borul: április, a tulipánok hónapja

Március végén és április elején varázslatos dolog történik Isztambulban minden évben: tulipánok milliói nyílnak mindenhol, parkokban, utak mentén, körforgalmakban vagy virágoskertekben. Törökországban az április egy kicsit a tulipán szinonimája is. A virágról sokaknak Hollandia jut eszébe, de a tulipán valójában Isztambul szimbóluma.

A 13 milliós városban ilyenkor mindenhová tulipánokat ültetnek, hogy a tavasz kezdetét köszöntsék. Az idei meleg miatt a szervezők jéghideg vizes locsoláshoz folyamodtak, hogy az virágok ne nyíljanak idő előtt.

tulip3

A tulipánt az ázsiai sztyeppék területeiről hozták be Törökországba a 16.században, a törökök azonnal beleszerettek a fordított harang alakú pompás virágokba. Az Oszmán Birodalom leggazdagabb időszakában, az úgynevezett Tulipán-korszakban, egyes tulipánfajtákat megdöbbentő összegekért adtak és vettek, akkor több mint 1800 fajta volt forgalomban.

Isztambulból került a tulipán Hollandiába, ahol a virág szintén rabul ejtette az embereket, és a pazar virágokra hamar jelentős iparág épült.

tulipanfesztival

Isztambuli Tulipánfesztivál

Ha áprilisban látogatunk Isztambulba, ne hagyjuk ki a Nemzetközi Tulipán Fesztivált. Ilyenkor a parkok versenyeznek a legnagyobb, legpompásabb virágoskertekért, a városlakók pedig hétvégenként felkeresik a parkokat, tereket, hogy a tulipánmezőkben gyönyörködhessenek.

A fesztivál ideje alatt a látogatókat különféle zenei programok, illetve olyan kézműves bemutatók isszórakoztatják, mint kalligráfia, márványozás, festészet és üvegfújás.

tulipanfesztival

A fesztivál tulipánjait a következő helyeken érdemes megcsodálni:

Emirgan Park

Isztambul egyik legnagyobb nyilvános parkja, az Emirgan Park tulipánkertekkel, három kastéllyal és két tóval várja a látogatókat. A fesztivál idején több mint kétmillió tulipán díszíti a parkot. Az Emirgan Park minden nap reggel hét óra és este fél tíz között tart nyitva, Sariyer kerületben a Boszporusz partján, a második Boszporusz híd után található.

tulip1

Gülhane Park

Az 1,3 millió tulipánnal, benne 68 különböző fajjal büszkélkedő parkban sétálva igazi színkavalkádot láthatunka fesztivál ideje alatt. A Gülhane Park Fatih kerületben található, a Nöbethane utcában.

Yıldız Park

Áprilisban 50 tulipánfajta, és mintegy 800 ezer tő tulipán borítja be a Yildiz Park területét. A Beşiktaş kerületben (YıldızMahallesi) található parkban látható a hatalmas Yildiz Palota épületegyüttese is.

SoğanlıBitkiler Park

A Soğanlı Park 500 ezer tulipánja óriási kör alakban helyezkedik el. Egy padra ülve csodálhatjuk a látványt, és élvezhetjük a többi tavaszi virág, a jácint és nárcisz fogatagát is. A park címe: Yedikule Mahallesi, Fatih.

tulipanfesztival

BeyközKorusu

Ezt a csodás parkot egyik oldalról a Boszporusz, másikról pedig hatalmas fák veszik körül. A legmegfelelőbb hely piknikhez, különösképpen tavasszal, amikor 250 ezer virágzó tulipán látványát csodálhatjuk.

Göztepe Gül Bahçesi

A Kadiköyben (Camil Topuzlu Caddesi) található park a Boszporusz ázsiai oldalán fekszik, ahol áprilisban közel kétmillió, 150 különböző fajta tulipán nyílik.

BüyükÇamlıcaKorusu

Egy kis hegymászás után érkezünk meg a Büyük Çamlıca Parkba, ahol nemcsak a félmillió tő tulipánban, hanem egész Isztambul panorámájában is gyönyörködhetünk.

Forrás: Property Turkey

Fordította: Mező Anikó – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here