Ismeri azt a magyar törökfürdőt, ahol garantáltan boldogabban lép ki az ajtón?

Fürdőkellékek a török fürdőben. Forrás: Elena Oksuz1/Shutterstock

Törökfürdőket ezer éve használnak a Közel-Keleten. Elég komoly etimológiai labirintusba keveredhetnénk, ha utána szeretnénk menni annak, hogy pontosan honnan ered a kifejezés, kik, mióta és hogyan használták. Ezért egy parányit egyszerűsítünk, és azokról a fürdőkről mesélünk inkább, ahol hazánkban ma is élményszerűen megtapasztalható, hogy miben más, mitől különleges egy törökfürdőben eltöltött délután.

A törökfürdőkben a nők és a férfiak külön fürödtek. Ezt kétféle módon oldották meg: vagy úgy, hogy eleve építettek két elkülönített részleget, vagy bizonyos napokon, esetleg napszakokban csak a nők, más napokon pedig csak a férfiak léphettek be. A gyönyörűen díszített fürdőknek meglehetősen sokféle funkciójuk volt.

Egyrészt természetesen a test felüdülését és pihenését szolgálták, de ezenkívül a lelki ellazulás, a relaxáció, valamint a társadalmi érintkezés színtere is volt a fürdő. Amellett, hogy lehetett kérni szőrtelenítést, hajfestést vagy masszázst, arra is tökéletes volt a helyszín, hogy családi eseményeket is elrendezzenek – például a fiús anyák szemrevételezzék kiválasztott menyüket.
A középkori Magyarország majdnem zsúfolásig volt fürdőkkel

Mivel a törökök a középkor derekán elég sok időt eltöltöttek Magyarországon, így itt is rengeteg fürdőt építettek – a megszállás idején körülbelül 75 darab török fürdő működött az országban. Ezek közül néhánynak már csak a romjai vannak meg, de olyanok is akadnak, amelyek az eredeti alapokon újra épülve, 21. századi kényelemmel várják a vendégeket.

Ezek a fürdők, melyek nevükben és szolgáltatásaikban is az eredeti hagyományokat követik, nagyrészt Budapesten találhatók, illetve van egy törökfürdő Egerben – plusz több olyan hely is akad, melyek az egykori ragyogó színű mozaikokkkal kirakott terekből merítettek ihletet. Így például a debreceni Aquaticum medencecsarnokain is fel lehet fedezni a klasszikus törökfürdők jegyeit, amelyek egyébként a szegedi Anna Fürdőt is inspirálták. Nagyon szépen nyomon követhető a jellegzetes formavilág a székesfehérvári Árpád Fürdőben is, ahol a komplexum közepén helyezkedik el az a mozaikos ülőmedence, mely a leginkább hozza a hamamok keleties hangulatát.

Folytatás

Forrás: www.travelo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here