Idén is kırkpınari olajbirkózás

forrás: flickr.com

Július 14-től három napon át a birkózásé lesz a főszerep az edirnei Kırkpınar Olajbirkózó Bajnokságon.

A világ legrégebbi birkózó bajnokságát Törökország északnyugati városában, Edirnében tartják minden évben – az idei már a 656. lesz. Kırkpınar népszerű a turisták körében is, ahol a nézők több félmeztelen birkózót is láthatnak majd, akik úgy próbálják meg egymást földre kényszeríteni, hogy testük olajjal van bekenve. A vesztes az, akinek háta hozzáér a talajhoz.

Jelenleg a munkások már az utolsó simításokat végzik a küzdőtéren, amely egy füves terület, ahol majd a különböző súlycsoportú birkózók küzdenek meg egymással. Az eseményen először a fiatalok versengenek, de a fő látványosság idén is a vasárnapi döntő lesz, ahol kiderül, hogy ki lesz az idei başpehlivan („birkózó bajnok”).

Törökország több részén is tartanak regionális olajbirkózó versenyeket, melyek győztesei jutnak tovább a Kırkpınar Olajbirkózó Fesztiválra. A győztes a „birkózó bajnok” címet egy évig viseli, és ha sorozatban háromszor nyeri el a címet, akkor ő lesz az aranyöv tulajdonosa.

Az olaj, melyet a helyi olívaolaj-termelők biztosítanak a résztvevőknek, az egyik kulcsfontosságú eleme a birkózásnak. Egy ilyen verseny alkalmával két tonna olajat szállítanak a helyszínre, amit azután a versenyzők egy ősi rituálé kíséretében kennek fel egymás felsőtestére. Az olaj hagyományos ruházatukon (kıspet – szoros bőrnadrág) is végigcsorog, ami még inkább megnehezíti a versenyzők helyzetét, mert így sokkal nehezebben találnak fogást egymáson. Vannak olyan mérkőzések, amelyek akár egy órán keresztül is tartanak, mások viszont néhány perc alatt befejeződnek.

Kırkpınar története a XIV. századig nyúlik vissza. Egy legenda szerint 40 katona meg akarta hódítani a mai Trákia területét, ahol Edirne is található. A katonák közül kettő annyira összeveszett, hogy órákig birkóztak, majd a kimerültségbe belehaltak. Az állítólagos sírhelyükön tartják meg minden évben a bajnokságot. Az első birkózóiskolát I. Murad szultán uralkodása idején hozták létre Edirnében, és azóta tartják itt a fesztivált. Az Oszmán Birodalom végnapjaiban már nem voltak ilyen bajnokságok, de a Török Köztársaság korai éveitől kezdve ismét rendszeresen megrendezésre kerültek.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here