Hogyan készítsünk „habos” török kávét 7 lépésben

A török kávé okozta kellemes pillanatok fokozhatók, ha a megfelelő módszert követve készítjük el. Most következzen a kiváló török kávé titka.

A kávé a török kultúra egyik legfontosabb eleme. Az oszmán idők óta a kávé íze, illata és jelentősége egyedülállóvá vált ebben a kultúrában. Kellemes beszélgetések elengedhetetlen kísérője, a finom ételek megkoronázója, és akkor is kiváló választás, ha magunknak akarunk egy csészényi örömet szerezni. Nem mellesleg a lánykérési ceremónián is fontos szerepet tölt be. Ami igazán különlegessé teszi ezt a fajta kávét, az a hab minősége. Lássuk tehát, hogyan is kell elkészíteni az igazi „habos” török kávét.

1. Ahány csésze kávét készítünk, annyi teáskanálnyi kávét tegyünk a cezvébe (ejtsd: dzsezve, azaz kávékiöntő). Fontos, hogy a kávé frissen őrölt legyen, a régóta tartogatott, kiszáradt kávé használata nem ajánlott.

2. A csészékhez mérten elegendő vizet adjunk a kávéhoz. Kizárólag ivóvizet használjuk, mivel a klóros csapvíz elrontja a kávé ízét. Ha még habosabb kávét szeretnénk, hűtőből vett hideg vizet öntsünk hozzá.

3. Attól függően, hogy milyen édes kávét főzünk, adjunk hozzá kockacukrot vagy kristálycukrot. A török kávét mindenki másképp issza. Ha üresen akarjuk, akkor értelemszerűen nem kell bele cukor. Ha közepesen édesen szeretjük, akkor elég egy kockacukor, ha pedig édesen, két kockacukrot tegyünk a cezvébe.

4. Mielőtt melegíteni kezdenénk, jól keverjük össze az alapanyagokat.

5. A következő fontos tudnivaló, hogy a kávét alacsony lángon kell főzni. Ha nagy lángon főzzük, azonnal főni kezd és veszít az ízéből. Ez az oka, hogy az egyik legfinomabb a parázson főzött kávé. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ha főzés közben is kevergetjük a kávét, veszíthet a habjából.

6. Miután felfőtt a kávé, vegyük le a tűzhelyről, de vigyázzunk, ha túlfőzzük, elfő a hab. A tűzhelyről levéve ne öntsük egyből csészébe. Először kanállal szedjük le a kávé tetejéről a habot, és osszuk el a csészékben, majd a megmaradt kávét tegyük vissza a tűzre egy kicsit.

7. Várjuk meg, hogy a tűzre visszatett kávét ismét felforrjon, majd levéve öntsük a csészékbe. Ügyeljünk rá, hogy a kávét óvatosan csorgassuk a csésze oldalán, mert ha gyorsan zúdítjuk bele, veszíti a habosságából.

Fordította: Lantos Ágota

Forrás: Hürriyet


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here