Hogyan étkezzünk a Kurban Bayramı alatt?

Már javában tart a muzulmánok második legfontosabb ünnepe, a Kurban Bayramı (áldozati ünnep). Ezen ünnep idején a világ összes iszlám hívője állatot áldoz, és az állat húsát megosztja barátaival, rokonaival, szomszédaival és a szegényekkel.

Amikor elérkezik az ünnep, nehezen tudunk nemet mondani a finom húsételeknek, a különböző süteményeknek és csokoládéknak.

Ha élvezni szeretnénk az ünnepet, de nem szeretnénk rosszul lenni a sok evéstől, érdemes ezt a néhány tippet betartani, hogy finomabbnál finomabb, ám egészséges ételeket együnk.

Fehérje reggelire: Török hagyomány kavurmát (pirított hús) reggelizni az áldozati ünnep alatt. A fehérjefogyasztás reggelire megengedett, de ne essünk túlzásba: 100 g kavurma 25 g fehérjét és több mint 300 kalóriát tartalmaz. Szóval tartsuk észben, hogy keveset együnk!

Kerüljük a zsírt: a húsevés jó választás addig, amíg kerüljük a zsírosat, mert a zsír tele van koleszterinnel.

Alacsony hőfokon készítsük az ételeket: A vörös húsok fehérjében gazdagok, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Annak érdekében, hogy ezekből az ásványi anyagokból és vitaminokból minél több kerüljön a szervezetünkbe, az ételeket alacsony hőfokon készítsük el!

Ne feledkezzünk meg a zöldségekről és a gyümölcsökről: Az áldozati ünnep idején nem ritka, hogy valaki naponta háromszor eszik húst, de elengedhetetlen, hogy zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszunk az egészséges és kiegyensúlyozott étrend érdekében. Sokan rokonlátogatás alkalmával inkább pudingot esznek desszertként ahelyett, hogy egy jó serbetet fogyasztanának el.

Kevesebb kávé, több víz: A török vendéglátók gyakran kínálják kávéval vendégeiket az ünnep alatt is. Ha csökkentjük a kávébevitelt szervezetünkbe, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni. Jobban tesszük, ha inkább vizet vagy más hűsítőt fogyasztunk a kávé helyett, és érdemes betartani, hogy legalább 8 pohár vizet igyunk meg minden nap.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here