Halloween Isztambulban

Forrás: abc30.com

A Halloween Törökországban nem akkora esemény ugyan, mint Amerikában, de ahogy a Valentin-nap, így ez az ünnep is egyre inkább terjed náluk is. Évről-évre több parti szerveződik e köré az esemény köré.

Halloween ünnepe egy kelta hagyományból ered. Hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg, október 31 éjjelén, mára azonban világszerte elterjedt a kultusza. A kelták eredetileg Crom Cruach istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték Halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. A római kor idején a kelta ünnep római hagyományokkal bővült ki, majd Szent Patrik ötödik századi térítő tevékenysége folytán keresztény elemekkel is gazdagodott.

A törökök körében nem olyan hagyományai vannak, mint az Egyesült Államokban, de azért Isztambulban is van lehetőség jelmezbe bújni és bulizni egy jót.

Ha valaki kedvet kapott hozzá és szívesen beöltözne, az alábbi üzletek valamelyikében biztos talál megfelelő öltözéket:

Garderobe

Ha igazán különleges kosztümöt szeretnénk – rák, cápa, csótány vagy akár alma jelmezt – ebben az üzletben biztos megtaláljuk. A klasszikus stílusúak mellett nagy választék van történelmi ruhákból is. Legalább 3 napra lehet kölcsönözni, áruk 60 és 200 török líra között mozog és 100 török líra kauciót kell még fizetni, ami természetesen visszajár, ha épségben visszük vissza a ruhadarabot.

Elérhetősége: Yeni Çarşı Caddesi Demirhan Apartmanı No.38 Beyoğlu; Tel: (0212) 251 33 73; http://garderobe-ist.com/

By Retro

Ez nem egy tipikus jelmezbolt, inkább egy használtruha üzlet, ahol rengeteg ruha között lehet válogatni, hogy megtaláljuk a tökéletes kosztümöt. Ha például valaki a 80-as évek retró diszkósztárja szeretne egy éjszakára lenni, ide jöjjön.

Elérhetősége: İstiklal Caddesi Suriye Pasajı No.166 Beyoğlu; Tel: (0212) 245 64 20; http://oldmag.net/2014/10/28/kostum-cenneti-by-retro-taksim/

A Nagy Bazár

Ez a világ elsőszámú fedett csarnoka és a vásárlók paradicsoma. Bár kifejezetten jelmezbolt nincs a több, mint 4000 üzlet között, de oszmánkori ruhák és kiegészítők tömkelege közül választhatunk, megvásárolhatjuk, hogy azután jelmezzé alakítsuk. Van itt hastáncos ruha, şalvar (tradicionális bő nadrág), fez (fejfedő), kavuk (eredeti oszmán turbán) vagy éppen çarık (hegyes orrú papucs). A számos ékszerüzlet valamelyikében pedig beszerezhető a megfelelő kiegészítő is.

Ha a jelmez megvan, akkor irány egy jó buli!

Halloween Party Beşiktaş, Istanbul részletek: https://www.airbnb.ie/experiences/1005952?source=seo

Halloween Party Dorock XL, Kadiköy, Istanbul részletek: https://www.biletix.com/etkinlik/YWL4S/ISTANBUL/en

Maszkot fel! Jó bulizást mindenkinek!

Kollár Kata – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here