Fesztiválhangulatban köszöntjük a tavaszt: ez a Hıdırellez

Tavaszi langymeleg idő. Tavaszi gyümölcsök. A tavasz minden szépsége. Az év legszebb napjának tartják, és fesztivállal fogadják a tavaszt és az újjászületést május 5-én. A Hıdırellez Mezopotámia, Anatólia, Irán és a mediterrán országok kultúrájának szimbóluma. Az idén is nagy izgalommal várja mindenki az ünnepet.

A hit szerint Hizir, aki teljesíti a kívánságokat és bőséget hoz Hıdırellez éjszakáján, a földön élők körében jár. Emiatt teszi mindenki kívánságainak listáját a rózsabokor alá, hogy bebiztosítsa magának a listán szereplő kérések teljesülését.

Egyszerűen kimehetünk a tengerpartra és élvezhetjük a meleg estét az ünneplő emberekkel együtt, vagy átugorhatunk az utcasarkokon felbukkanó máglyák felett, a lényeg, hogy vegyünk részt ebben a fergetegben.

Izmirben is, mint más városokban, majd’ minden kerület külön fesztivált rendez. Látogassunk el egyikbe, és nem fogjuk megbánni.

Szinte biztos azonban, hogy a legszínesebb, legemlékezetesebb ünneplésben Izmir Tepecik kerületében lehet részünk.  Zsibongó utcák, színes virágfüzérek, dübörgő zene, tánc mindenhol.

Tepecik kerület a város romanegyede. Normál időkben, aki teheti, elkerüli, ilyenkor azonban rengeteg ünneplőt vonz a városból és a városon kívülről is. Az itt élők is másképp viselkednek ezen a napon, feldíszítenek minden utcát és minden lányt.

Képek és cikk: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here