Ezért a luxusért még a repülőt is lekésném

A hosszú csatlakozás vagy a gépek lekésése gondot okoz, de ha business osztályon utazol vagy törzsutas vagy, akkor könnyen el tudod ütni az időt az isztambuli Atatürk repülőtér business várójában. Ahonnan ki sem akarsz majd jönni.

turkish_lounge

Pár éve fanatikusan gyűjtöm a törzsutas mérföldeket a légitársaságoknál. Kevés pontot tudok összegyűjteni, mert mindig alacsony foglalási osztályon utazom, így töredék részét kapom a mérföldeknek, de mivel sokszor repülök, ezért kapom a le- és felszállások utáni szegmens pontokat. 60 le és felszállás után pedig lehet élvezni a törzsutas előnyöket. Ha már egy társaságnál prémium utas vagy, akkor esély van arra, hogy egy másik vállalat is megadja neked a saját törzsutas kedvezményeit. Ezt hívják status match-nek, amiről bővebb infót ezen a weboldalon találsz. A törzsutasok előnye, hogy több bőröndöt adhatnak fel, néha nehezebb is lehet a csomag, elsőbbségi poggyászkezelés van és soron kívüli checkin, security és beszállás.

Ez mind szép és jó, de a gyakorlatban sajnos nem mindig így megy. A legutóbb csak az én “priority” bőröndöm nem érkezett meg Isztambulból Miamiba, mindenki másé igen. A helyszínen azt mondták, hogy naponta 50$-t költhetek, amíg nincs meg a bőrönd. Ennyiből azért nehéz több alkalomra megfelelő szettet és piperét összerakni. A gépen még a turista osztályon utazók is kaptak neszeszer csomagot, így legalább fogkefém volt az érkezés után. Vagyok annyira profi utazó, hogy a kézipoggyászban mindig viszek egy váltás ruhát és persze a legfontosabb kütyüim és papírjaim is ott vannak, így nem estem kétségbe. A bőrönd két nap múlva érkezett meg a hotelbe. A földi kiszolgálás sem Isztambulban, sem Miami-ban nem volt zökkenőmentes. A bőröndöm utáni érdeklődés bonyolultabb volt, mint más légitársaságoknál. A panasz bejelentése után még mindig nem kaptam választ a légitársaságtól a kompenzálásról. A törzsutas státusz sok előnnyel jár, de azért nem old meg mindent.

Turkish Airlines Lounge Istanbul

A negatív élményt tegyük félre és nézzük, miért Isztambulban van a világ legjobb reptéri várója:

turkish_lounge_11

A lounge-t prémium osztályokon utazók és törzsutasok használhatják (Star Alliance Gold vagy magasabb), de van lehetőség napijegy megváltására is a helyszínen. A Turkish a nemzetközi átszálló economy utazóknak is készít egy várót 2017-ben ingyenes használatra. Napi 40 000 átszálló utasuk van, így biztos harc lesz a kóláért és mogyoróért. Ha turista osztályon utazol és 10 óránál több a várakozási idő a menetrend hibájából, akkor ingyen szállást kapsz a reptér mellett. Viszont, ha van drágább jegy, amivel hamarabb fel tudsz szállni a csatlakozásra, akkor nincs grátisz-pihenés. A repülőtérről egyébként ingyenes városnéző programokat szerveznek, ha legalább 6 óra a csatlakozási idő. Így, akik az olcsóbb jegyet választják a kényelmes csatlakozás helyett még a várost is felfedezhetik.

turkish_lounge_30

Impozáns, hatalmas belső tér, rengeteg ülőhellyel. Van privát szféra és közösségi tér is. Fényes, levegős, ki lehet látni az utcára is és nem csak a steril falakat kell nézned. Ez egy hosszú repülésnél nagyon sokat számíthat.

A cikk folytatása, több kép>>>

balazsutazik.blog.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here