Évszázados művészeti technikák mai alkotásainak kiállítása Izmirben – Tezhip és Minyatür művészeti ág

Különleges technikával készült alkotásokat láthatnak az érdeklődők Izmirben, a Karaca Kulturális Központban 2018. novemberében. Olyan évszázados múltra visszatekintő művészeti ágak ezek, melyek lenyűgözik a látogatókat. Bámulatos részletességgel kidolgozott, apró mintákkal megrajzolt képeket nézhetünk meg.

Ahhoz, hogy megértsük mire is számíthatunk, rögtön az elején ismerkedjünk meg a két művészeti ággal.

Tezhip (aranyozás) a török díszítő művészet egyik ága. A szó értelmezése: arannyal díszíteni. 18 és 22 karátos olvasztott arannyal és különböző más színekkel könyvek és egyéb lapok díszítését jelentette. Ez a művészet a szeretet, a türelem, az öröm és a kegyelem együttese.

Szultánok, vezírek, az államigazgatás magas rangú vezetői, híres emberek részére készített könyveket, különösen versesköteteteket díszítettek vele a régmúltban. Legtöbbször a Korán első és utolsó oldalát, illetve a szúrák kezdőbetűjét díszítették ezzel a technikával, illetve elválasztásként is használtak pontok helyet kis csillagokat vagy virágokat, melyet szintén ezzel az aranyozással készítettek el.

A tezhip technika legfontosabb hozzávalói az arany és a festék. Régen pasztellszíneket, így földalapú festékeket használtak, ma már készen vásárolt festékeket alkalmaznak. Az arany festéket úgy készítik, hogy az arany lapokat felolvasztják vízben és zselével keverik össze. A papírra – akár több rétegben – ütögetéssel, szórással ejtik rá, majd ha szükséges az aranyozott részeket polírozzák, hogy még fényesebb legyen. Van olyan módszer is, amikor gyakorlatilag rápermetezik az arany festéket a területre.

A minyatür (miniatűr) technika azt jelenti, hogy nagyon vékony vonalakkal kidolgozott, nagyon kis méretű képeket készítenek. A minyatür szó latin jelentése „pirossal festeni”, franciában már „miniature” jelentést hordozott, az oszmán időkben „ábrázolás” vagy „hímzés” szavakat is helyettesítette.

A Minyatür művészeti ág legfontosabb jellemzőinek egyike, hogy a témát teljes részletességgel, hiánymentesen mutatja meg, ezért perspektívát nem alkalmaznak. A hosszúságot és a méretet sem árnyékkal, sem színnel nem mutatják be. A könyv lapjának arányaihoz igazodva, az ábrázolt személy mérete annak fontossága alapján volt nagyobb vagy kisebb. Papíron rajzolva a fontosságot azzal ábrázolják, hogy mi kerül az előtérbe vagy a papír felső részére, vagy éppen a háttérbe. A rajzolt figurák egymást soha nem fedik. A téma teljes részletességig kidolgozásra kerül.

A két művészeti ágról további információkat olvashatnak az érdeklődők, és gyönyörű példákat láthatnak a Türkiye Kültür Potalı (Törökország Kulturális Portálja) című internetes oldalon.

Csak örülhetünk annak, hogy a bámulatos türelmet igénylő technikákat még manapság is művészek tanulják és alkalmazzák. Így készítik el azokat a képeket, melyeket megtekintetünk, és akár meg is vásárolhatunk.

A Karaca galéria tíz művész képeit állította ki. Igyekszünk néhányukat bemutatni, és műveikből egy-két példát hozni.

Semra KARACAN 1960-ban született İzmirben. Egyetemi évei alatt tanult olajfestészetet. Nyugdíjba vonulása után, 2009-ben végzett el először egy Minyatür, majd 2012-ben egy Tezhip technikát oktató tanfolyamot, majd később az ún. Çini, azaz porcelánra való festés művészetét tanulta meg. Több kiállításon mutatta már be műveit, és munkáját ma napig folytatja.

Aygün SELVİTOPU 1968-ban született İzmirben. Iskolába Cipruson járt, és ott csatlakozott az Ali Atakan által vezetett festőiskolához. Egyetemen néhány évig közgazdászként tanult, azonban átváltott a művészeti karra, és 1995-ben ott diplomázott. Tanárként, majd iskolaigazgatóként dolgozott, és ma is folytatja munkáját. Két művészeti könyv szerzője, továbbá számtalan kiállításon mutatta be műveit.

Yasemin ADEMOĞLU 1960-ben született, az Ankarai Egyetemen kémiai mérnökként végzett. 2001-ben Havva SÖKMENER műhelyében tanulta a Tezhip készítést, majd folytatta tanulmányait a témában és 2009-ben az erre hivatott biztosságtól elismert művész minősítést kapott. Művei könyvekben kaptak helyet, és 2011-től rendszeresen mutatja be azokat kiállításokon.

Ayşegül DEVECİER 1981-ben született İzmirben. 2003-ban a művészeti karon, Tezhip – Minyatür szakon diplomázott, majd ebruművészetet is tanult. 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekben rendezett nemzetközi Klasszikus Tezhip versenyen 2. helyezést ért el. Művei könyvekben, kiállításokon láthatók. Jelenleg több helyen is oktatja a művészeti ágat.

Figen GÜRSOY általános orvosként diplomázott, majd másoddiplomáját kulturális örökségek és turisztika szakon szerezte 2017-ben. 1991-ben kezdte képzőművészeti tanulmányait. 4 egyéni, és 87 egyéb kiállításon szerepeltek művei.

2013-ban a 17. Állami Török Díszítő Művészet Versenyen 1. helyezettként került kitüntetésre az ún. „Sikerdíjjal”, így először kaphatta a díjat izmiri művész. 

Isztambul hét dombra épült város, a 17. Állami Török Díszítő Művészet Verseny sikerdíjas műve 2013. Minyatür. 48 x 134 cm

Olyan szerencsések vagyunk itt Izmirben, hogy meglátogathattuk – többek között a fenti művészek – tárlatát, ahol gyönyörű példákat láthattunk a két, fent bemutatott művészeti ágra. Sőt, volt olyan alkotás, ahol vegyesen alkalmazták az aranyozás és a részletes vonalakkal megrajzolt technikát. Egyes képeken pedig felfedeztük az ebrutechnikát is néhány képrészletben.

Ámulattal néztük, hogy az egyes épületek, állatok, arcok, haj, szakáll, virág mennyi apró vonalból kerül megalkotásra. Ezek a vonalak pedig sokszor arany vagy egyéb festékkel is kitöltésre kerültek.

Saját fényképeken szeretném bemutatni a kiállítás nyugodt, szépséges hangulatát. Igyekeztem megörökíteni kedvenceinket, illetve néhol a részletek gazdagságát.

A kiállítás helyszíne:

Karaca Kültür Merkezi

ŞEVKET ÖZÇELİK SOKAK NO. 55/B

ALSANCAK-İZMİR

Nyitva: 2018. november 7-20. 12.00-19.00 óra között

A belépés ingyenes.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here