Emoji törökre hangolva

Az első emojik 1998 környékén születtek Japánban. Az okostelefonok megjelenésével váltak igazán népszerűvé, 2012 óta bárki használhatja őket. Ma már akár egész beszélgetéseket bonyolíthatunk le a képecskék segítségével. Sőt, az iskolások magyar nyelvtankönyvében is van egy feladat, amelyben a gyerekek párbeszédet írnak kiegészítve az előre megadott hangulatjeleket.

Ha ilyen fontos szerepük van az életünkben, akkor kell, hogy világnapjuk is legyen. Minden évben július 17-én van az emoji – nem hivatalos – világnapja. Miért pont ezen a napon? Mert az emoji-listában található naptár képe ezt a napot (július 17.) mutatja. Hm, ötletes.

Még ötletesebbek azonban a törökös hangulatjelek. Ilyen is van? Bizony ám!

És milyen népszerűek! A Türk Telekom kommunikációs társaság alapította az első török nemzeti jegyekre épülő emoji-rendszert, a TAMBU-t, figuráinak elterjedt neve tambuji. A TAMBU annyira közkedvelt, hogy mindössze két éves fennállása alatt 9 millió felhasználó töltötte le, a tambujikat pedig 200 millió alkalommal használták üzenetekben.

forrás: tambu.com.tr

A legkedveltebb képecske a török és a külföldi felhasználók körében is a nazar boncuğu, avagy a török amulett. Ezt követik sorban az igen jellegzetes figurák: a Kék mecset, az emberek közül az apuka, anyuka, a menyasszony, a vőlegény, a körülmetélési ünnepre felöltöztetett fiúcska, a rendőr és a katona. Hatalmas népszerűségnek örvendenek a törökös ételek és szokások is: a török kávé főzőedénye, a tea, a török kávé lefelé fordítva jósláshoz, a kolbászos rántotta, a döner, a török kenyér és pide, a hátulról vizet loccsantó kéz.

Micsoda beszélgetésekhez használhatók!

Már hagyomány, hogy az emoji-világnapon a szolgáltatók újabb készletet adnak át a nagyközönségnek. Így volt ez idén is. Az Apple is piacra dobta újdonságait: vakvezető kutya, fehér botot használó nő és férfi, kéz- és lábprotézis, hallókészülék – azaz úgy tűnik, a sérültekkel kapcsolatos képek bővítették leginkább a készletet. Emellett azonban megjelentek újabb állatok (flamingó), ruhák (mentőmellény és fürdőruha), de ételek is (fokhagyma, vaj, jég). Szóba is került a török nyelvű sajtóban, hogy így szinte már teljes ételrecepteket lehet csak képek használatával leírni, hiszen a fokhagyma és a vaj a legtöbb ételbe belekerül.

Az idei világnapon nem maradt új emoji nélkül a TAMBU, és annak 9 millió felhasználója sem. Ismét öt vidám, törökös képpel bővült a készlet. Valószínűleg nagyon népszerű lesz a fejünkhöz papucsot hajító anyuka gif, vagy a szotyolázó sárga fejecske is.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here