„Ebru”-ból születő nők

ebruBaşak Kızıltoprak a hagyományos ebru-festészetnek új, modern értelmezést adva női alakokat megjelenítő képekkel mutatkozik be a közönség előtt második egyéni kiállításán.

A Key Art Project keretében Panzehir (Ellenanyag) címmel nyíló kiállítást március 8 és ­21. között látogathatják a művészetkedvelők.

Az ebru-festészet technikai fejlődése révén a benne rejlő ismeretlen, új lehetőségekkel egy eszköz, egyfajta „ellenanyag”, mely a női kreativitás elfojtására irányuló törekvésekkel szemben életre kelti, felszabadítja az alkotó energiákat” – fogalmazott a művész.

Kızıltoprak alkotásaiban ötvözi az ebru-festés hagyományos formáit, véletlenszerűségét, játékosságát, a festékek természetes szépségét, miközben tovább fokozza a hatást. A közelmúltban sajátságos festésmódot fejlesztett ki, s eddig még nem látott, modern, figuratív ebru-képekkel áll elénk.

A különleges, újszerű vonalvezetéssel létrehozott női figurákat megjelenítő képeket a nemzetközi nőnapon, március 8-án nyíló kiállításon, az Etiler Key Art Project Galériában tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ebru-művészet az UNESCO védelme alatt állebru

2014-ben az ebru-művészet, egyszersmind terápiás eljárás, felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. Maga az ebrukészítés folyamata, a festés során alkalmazott anyagok, festékek elkészítése különleges, varázslatos hagyományokon alapszik. “A női önkifejezés elfojtására irányuló magatartás évszázadok óta a társadalomban gyökerezik. Miért nem használjuk kreativitásunkat? Miért ne használhatnánk modernkori történeteink kifejezésére is ezt a varázslatos technikát?”-kérdezi Kızıltoprak.

Ki BAŞAK KIZILTOPRAK?

1980-ban született Isztambulban, a Marmara Egyetem Művészeti tagozatán szerzett diplomát. 2000-től különféle oktatási intézményekben dolgozott, mindeközben folytatta művészeti tevékenységét. 2004-ben kezdett érdeklődni az ebru-festés iránt. A hagyományos és modern ebrutechnikát ötvözve fejlesztette ki egyedi stílusát. A modern vonalakkal megkomponált, nagyméretű figurális festményei sajátságos képi tartalmakat közvetítenek. Jelenleg Kadıköy Moda üzletének műtermében alkot.

Forrás: radical.com

Fordította: Küzmös Enikő


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here