Diákok, pékek, szabók – Ismerje meg szíriai fehérsisakos életmentőket

fehersisakosokSzíriában akár száz bombát is ledobnak egy nap. A hat éve tartó konfliktusban a helyi közszolgáltatások nem működnek, mégis van egy csoport, amely elsőként indul a helyszínekre. A hírekben talán fel sem tűnik, hogy egy önkéntes csapatról van szó. A Fehérsisakosok esélyesek az idei béke Nobel-díjra.

A Szíriai Polgári Védelem nevű csoportot a közönség fehér sisakjukról ismerheti. Ez egy olyan, közel háromezer önkéntesből álló csoport, akik a káosz ellenére is, elsőként reagálnak egy vészhelyzetre. Célkitűzésük nagyon egyszerű. Az alapító okiratuk alapján így szól:

„Kereső és mentő akciók végrehajtása, a lehető legtöbb emberi élet megmentése érdekében.”

A csoport mottója egy Korán vers: „Aki egy ember életét megmenti, az egész emberiséget menti meg.” Ennek a szellemében megalakulásuk óta több, mint hatvanezer embert mentettek meg. Az első nagyobb elismerést az Alternatív Nobel-díjként ismert kitüntetés idei megnyerésével kapták. Ekkor kezdett el a világ is felfigyelni a sisakok mögötti történetre. A Netflix dokumentumfilmet forgatott róluk és egyre több cikk foglalkozik azzal, kik is a Fehérsisakosok.

Folytatás

Forrás: www.atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here