Bemutatjuk a snowboardos nemzetet, akik már 300 éve csúszkálnak a Kaçkar-hegy lankáin

Kép forrása: www.pikrepo.com

Nagyon meg fogsz lepődni, hogy melyik országról beszélünk.

Törökország kapcsán az embernek elsősorban nem a télisportok jutnak eszébe, pedig a hódeszkán csúszkálás egy több mint 300 éves török tradíció, ami az ország északi részén elterülő Kaçkar nevű hegységrendszerből indult el világhódító útjára.

A Kaçkaron lévő kis települések lakói már évszázadok óta deszkán csúszva közlekednek, az ő tradicionális deszkáik a mai napig fából készülnek, és egészen máshogy működnek, mint a ma ismert, modern snowboardok. Arról nincs hivatalos feljegyzés, hogy hogyan kezdődött a hódeszkázás Törökországban, de a szóbeszéd szerint egy fiatal fiú kezdett el először deszkán állva csúszkálni, mikor meg kellett volna takarítania az apja imaszőnyegét.
“A török tradicionális snowboardozás hasonlít a ma ismert, modern változatra, de azért sok dologban el is tér tőle.”

A deszkán a törökök sokkal hátrébb állnak, a snowboardok pedig teljesen egyenesek, nincs ív sem elöl, sem hátul. Egy teljesen merev léccel persze nem lehetne siklani, ezért a deszkák rendkívül hajlékonyak, ráadásul járnak hozzá bizonyos kiegészítők is.

A török deszkák elejére egy vékony kötél van erősítve, amivel a snowboard dőlésszögét tudják menet közben állítani, ezzel lényegében a sebességet szabályozzák. A fotón az is látható, hogy az ellentétes kézben egy botot tartanak, ami az egyensúly megtartására és irányításra szolgál.
“Aki tud snowboardozni, nem biztos, hogy tudni fog ezzel a deszkával is siklani, mert bár hasonló a két mozgásforma, a technika teljesen más.”

Törökországban egyébként a mai napig rengetegen snowboardoznak, a Kaçkaron a jól ismert török kultúra keveredik a nem tipikusan török környezettel. Ez az érdekes egyveleg egy meglehetősen gazdag élményt nyújt. A Kaçkar legmagasabb pontja 3939 méteres, a környéken bőven akadnak közepes nehézségű, túrázható, trekkingre alkalmas útvonalak is.
Mikor érdemes menni és pontosan hova?

Decembertől nagyjából áprilisig tart a snowboard-szezon Törökországban, az időjárás ekkor a legideálisabb a deszkázásra. Több célpont közül is lehet választani, a hegységben sok olyan hely van, ahol akár több napot is el lehet tölteni. Íme, a legajánlottabb helyek:

Palandoken Ski Resort, Erzurum
Uludag Ski Resort, Bursa
Erciyes Ski Resort, Kayseri
Kartalkaya Ski Resort, Bolu
Sarikamis Ski Resort, Kars
Ilgaz Mountain Resort, Kastamonu
Saklikent Ski Resort, Antalya
Bozdag Ski Centre, Izmir
Davraz Ski Centre, Isparta

A snowboardozás mellett természetesen síelni is lehet, na meg hüttézni, ami Törökországban egészen máshogy néz ki, mint Ausztriában vagy Svájcban. A Patagonia még 2017-ben készített egy remek videót arról, hogy milyen Törökországban snowboardozni, ebben az anyagban az is látható, hogy milyen megpihenni a csúszkálás után és meginni egy jó török kávét.

Forrás és videó: player.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here