Bekékült a szemük és a körmük: a favipiravir ijesztő mellékhatását figyelték meg

Kép forrása: www.pikrepo.com

Fluoreszkáló szem, köröm és haj – egy török esettanulmány számolt be a favipiravir kezelés kapcsán fellépő mellékhatásról. Nem mindennapi látvány.

Egy török tanulmány szerint a koronavírus ellen sikerrel használt favipiravir gyógyszer fluoreszkáló körmöket és szemet eredményezett egyes betegeknél a Wood lámpa alatt.

A Wood lámpát 1903 -ban az amerikai fizikus Robert W. Wood fejlesztette ki bőrdiagnosztikai eszköznek. A Wood lámpa hosszú hullámú UV-sugárzást (Wood-féle szűrővel) bocsát ki. Az alkalmazott hullámtartomány (320-400nm). Amikor a szabad szemmel nem látható sugárzást a bőr elnyeli, különféle bőrállapotok lesznek egyszerűen felismerhetők

A fluoreszkáló köröm és a hajszál jelenséget a Dermatologic Therapy szaklap 2021 január/februári számában jelentették meg török szerzők. A favipiravir alkalmazási előírásban ilyen mellékhatás nem szerepel, és hazánkból még nem ismert ilyen jellegű adat.

Mivel a favipiravir tömeges alkalmazása zajlik, kiváló lehetőség lenne a jelenség igazolására (vajon a favipiravir vagy esetleg valamilyen segédanyag okozza, amely nagy mennyiségben jut be a szervezetbe), és adott esetben molekuláris mechanizmusának kutatására, továbbá arra, hogy valamilyen egyéb kapcsolódó mellékhatással járhat-e ez – olvasható a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook csoportban megjelent bejegyzésben, ami a favipiravir mellékhatásáról ír.

Mire jó a favipiravir?

Ahogy korábban megírtuk, a favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, a tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzések kezdetén hatékony. Eddig a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazzák ezt a gyógyszert. A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert. Fontos tudni, hogy igazolt covid-betegeknek már az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén is felírhatják a háziorvosok ezt a készítményt e-receptre. A receptet a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát.

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here