Az év apukája hátán viszi át gyermekeit a folyón

Néhány héttel ezelőtt bejárta a török sajtót Kemal Okuyucu és gyermekei fényképe. Ha ez kell ahhoz, hogy könnyebb életük legyen, hát legyen: nézzük meg azokat a fényképeket mind!

Sablonos, ám igaz mondat: Törökország óriási, és vannak gyönyörű országrészek, melyet megcsodálunk, ám az ott élők nehézségeit el sem tudjuk képzelni. A Bingöl megye Karlıova kerületében található Kaynarpınar falu éppen ilyen. Ránézésre paradicsom, életkörülményei azonban pokoliak, főleg az őszi-téli időszakban.

A pici faluban élő gyerekeknek is iskolába kell járniuk. A háromgyerekes Kemal Okuyucu fontosnak tartja, hogy minden gyermeke megfelelő oktatásban részesüljön. A felső tagozatos fia – Serhat – egy bentlakásos iskolában tanul, így heti kétszer kell megtennie az utat. Harmadik osztályos kislánya – Yedisu – pedig naponta megy az általános iskolába. A gyerekek iskolabusszal utaznak, ám az autóbusz egy olyan főúton közlekedik, mely falujuktól 4 km távolságban van, ráadásul a gyönyörű nevű Tündér-patak – azaz a Peri Çayı – választja el tőlük.

A gyermekek és szüleik egyetlen vágya egy híd, melyen a busz átkelhet, és elmehet értük a faluig. Ennek érdekében az apa a közösségi médiában – fényképekkel együtt – kampányt indított. Ekkor keresték meg az újságírók a családot, akik elmesélték, milyen veszélyes helyzetekbe kerültek már a folyón való átkelések során. Korábban lóháton mentek, azon ülve keltek át, azonban a víz a lóval együtt elsodorta a kislányt, akit több 10 km-rel távolabb mentettek ki szülei. Így az apa inkább már hátán cipelve viszi át a túloldalra gyermekeit.

Kérésükre Karlıova kerület kormányzója projektet indított a híd megépítésére, illetve annak elkészültéig egy ingyenesen igénybe vehető autót ajánlott fel a családnak.

Két nappal az apáról és gyermekeiről szóló hírek után újabb jelentés érkezett ugyanebből a kerületből. A Török Hegymászó Szövetség sportolói tűzték ki a török zászlót a Bingöl megye Karlıova kerületében található Şerafettin-hegyre. A professzionális hegymászók a sport történetében először – 5 órás megerőltető mászás után – hódították meg ezt a csúcsot.

A korábbi évtizedekben Bingölben és a környező megyékben található hegyek a terrorszervezetek fészkei voltak, de szerencsére mostanra már viszonylagos nyugalom uralkodik a térségben, így beindulhatott a sport- és egyéb turizmus.

„Miután a térségben végre békét és nyugalmat biztosíthatunk az ide érkezőknek, megpróbáljuk felkelteni a hegymászók érdeklődését. Ugyanis régiónk hegyei ez idáig meghódítatlanok” – mondta Kadri Sencar, aki Diyarbakır sportklubjának tagja.

Tehát van, akinek kaland, másnak napi küzdelem Bingölben lenni.

forrás: AA

Forrás: takvim.com.tr, internethaber.com, Anadolu Ajansı (AA)

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here