Az Esterházy-kincstár műtárgyaival mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum a Kínai Állami Selyemmúzeumban

Kép: Iparművészeti Múzeum Facebook oldala

A negyedik alkalommal megrendezett Selyemút Hete elnevezésű rendezvénysorozat díszvendégeként az Iparművészeti Múzeum luxus selyemszöveteket, bársonyokat, valamint díszfegyvereket mutat be a fraknói Esterházy-kincstár gyűjteményéből a kínai Csöcsiang tartományban található Hangcsouban.

Az Iparművészeti Múzeum szerdai sajtótájékoztatóján Pásztor Emese, a tárlat kurátora kiemelte: a 16-17. századi, gazdagon díszített, kiemelkedő értékű magyar főúri textilemlékekből álló reprezentatív kiállítás június 25-étől augusztus végéig lesz látható a Kínai Állami Selyemmúzeumban.

A tárlaton 34 különleges műtárgyat mutatnak be: az Esterházy-család férfitagjai által viselt, ereklyeként őrzött díszöltözeteken kívül láthatók lesznek különleges selyemszövetből szabott kárpitok, valamint az ünnepi alkalmakkor használt díszöltözetek, díszfegyvertokok és díszfegyverek – mondta a kurátor.

A kiállítás részét képezi egyebek mellett az Esterházy Pál nádor ruhatárából származó, 1680 körül készült dolmány, melynek egész felületet aranyozott ezüstzsinórból és fonalból készült csipkesávok borítják. Szintén látható lesz a 17. század elejéről, herceg Esterházy Pál ruhatárából származó, különleges mente is – hangsúlyozta Pásztor Emese.

A nagyközönség egy 1648-ban Isztambulban készült, a ló szügyét is beborító török lótakarót, valamint a 17. század közepéről származó magyar hímzett dísznyerget is megtekinthet a tárlaton – tette hozzá a kurátor.

A kiállítás kiemelkedő darabja a maga nemében is egyedülálló, 16. századi perzsa szafavida selyemkárpit, amely a szafavida uralkodót, I. Tahmászp sahot (1524-1576) és vendégeit ábrázolja népes udvara körében – fűzte hozzá Pásztor Emese.

Folytatás

Forrás: hirado.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here