Az Egri csillagok mesébe illő titkára derült fény

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Gárdonyi mesterművének szerelmesei garantáltan imádni fogják.

1901-ben jelent meg Gárdonyi Géza ikonikus regénye, az Egri Csillagok, amely a mai napig meglepetéseket tartogat a magyar emberek számára – írja a promotions.hu.

Az Egri Csillagok először 1899-ben látott napvilágot folyóirat-folytatásokban, könyvben csak két évvel később adták ki. A magyar népet különleges kapcsolat fűzi a regényhez: a legtöbbünknek kötelező olvasmány volt Gárdonyi kötete már az általános iskolában.

A könyv az 1552. évi egri ostrom eseményeit dolgozza fel, különböző történetszálak mentén. A cselekmény 1533 környékén indul, majd az egri hősök a török sereg fölött aratott diadalával ér véget. Mai szemmel sokaknak kissé vontatottnak bizonyulhat a mű, azonban azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy az ostromot bemutató utolsó harmad most is abszolút megállja a helyét az izgalmakat illetően. Az örök klasszikus 2005-ben elnyerte a Magyarország legkedveltebb regénye címet is.

1968-ban filmre is vitték: a bemutatást követően 9,36 millióan látták, ezzel a mai napig a magyar filmgyártás harmadik legnézettebb alkotása. Főszerepben Kovács István és Sinkovits Imre tündökölt, előbbi Bornemissza Gergelyt, utóbbi pedig Dobó István várkapitányt alakította.

Folytatás

Forrás: magyarhirlap.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here