Anatóliában készült az első robot – 800 éve tervezett gépek kiállítása Isztambulban

Különleges kiállítás nyílt 2019. február 15-én Isztambulban. A tárlat közel 20 éves munka eredményeként jött létre, és bebizonyítja, hogy egy 1200-as években élő mérnök tervei alkalmasak lehetnek működőképes gépek előállítására.

A mese a 12. században kezdődik. Diyarbakır (Amid) városában született egy különleges nevű fiúcska, teljes nevén Bedi‘uz-zemân Ebû el-‘İzz b. İsmaî‘l b. el-Rezzâz el-Cezerî, röviden Cezeri. Pontos születési dátuma és elhunytának napja nem ismert. 25 éven át (1181-1206) dolgozott mérnökként az Artuklu palotában. Napjainkban a középkor legjelentősebb mérnökének tartják. Legfőbb munkáit a Kitab-ül Hiyel című könyvben gyűjtötte össze, melynek eredetileg igen hosszú címét így lehetne lefordítani: Elmélet és gyakorlat összeegyeztetése a mechanika tudományában. Úgy tudjuk, hogy a könyv 1206-ban íródott, és lapjain a mérnök által tervezett gépek rajzai és leírásai szerepelnek.

Ugorjunk közel 800 évet a történetben. Ali Çalışkan és Selami Çalışkan az Isztambuli Egyetem mérnöki karán tanulmányaik során megismerkedtek Cezeri könyvével. Kíváncsiak lettek arra, hogy ezek a gépek valóban működhetnek-e, és ezt a kérdést fel is tették gépészmérnök édesapjuknak, Durmuş Çalışkannak. A szakember 15 éves munkába fogott, a könyvet az elejétől a végéig áttanulmányozta, törökre fordította, valamint képeket és magyarázatokat készített hozzá. Rájött, hogy a gépek működőképesek, és elhatározták, hogy rekonstruálják őket. Ezzel rakták le az İstanbul Cezeri Müzesi (Isztambul Cezeri Múzeum) alapjait.

forrás: cezerimuzesi.com

Sajnos az édesapa, Durmuş Çalışkan néhány éve elhunyt, a gyermekei azonban szerencsére folytatták megkezdett munkáját. A három testvér összefogott, és egy év alatt tető alá hozták a kiállítást.

Mehmet Ali Çalışkan így mutatja be a végeredményt: „Több nemzetközi és török tárlaton szerepeltek már Cezeri munkái, azonban csupán makettek vagy működésképtelen gépek formájában. Ezzel szemben a Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri (Cezer rendkívüli gépei) kiállításon a mérnök korának megfelelő, vízenergiával működő gépeket lehet megtekinteni. A tárlaton összesen 66 eszköz, gép és számos egyéb tárgy került kiállításra. A legnagyobb és legbonyolultabb gép a több mint 3 méter magas Anıt Su Saati (Emlékmű vízóra), a leghíresebb pedig a Filli Su Saati (Elefántos vízóra).”

 A kb. 500 nm területű helyszínen a 16 működőképesen megépített készülék mellett összesen 60 mechanikai rendszert és egyéb találmányt mutattak be. Ez a szám Cezeri további munkáival együtt várhatóan 100-ra fog emelkedni, később pedig akár 200-300 gépnek is helyet adhat a múzeum. A mérnök egyéb találmányai közül jelenleg megtekinthető még négy bajonettes ajtózár, egy kóddal nyitható széf, és a történelem első ember formájú robotja egy serlegét töltő gyerek alakjában. Ezen kívül antik kínai, egyiptomi, görög és keleti iskolákból kikerült mérnökök munkáira is akadnak példák.

Információkat és fényképeket a tárlat honlapján találhatnak az érdeklődők, török és angol nyelven: http://www.cezerimuzesi.com/

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here