Adele legújabb dalát Ahmet Kaya egyik száma ihlette?

forrás: flickr.com

A híres brit énekesnő, Adele legutóbbi albuma, mely a 25 címet viseli, nagy port kavart a török közösségi médiában. A Twitter felhasználók szerint a dallama nagyon hasonlít a 15 évvel ezelőtt elhunyt, híres kurd származású énekes, Ahmet Kaya egyik szerzeményére.

Adele Millió évvel ezelőtt (Million Years Ago) című dala, ami a legújabb lemezén szerepel, sok hasonlóságot mutat Ahmet Kaya Fájdalomba kapaszkodva (Acılara tutunmak) című számával.

Míg egyesek  elámultak a két dal hasonlóságán, addig mások kigúnyolták a helyzetet azzal, hogy az ország nacionalista beállítottságára utaltak.

Adele ellopta a számunkat” mondta az egyik felhasználó és megosztott egy képet oldalán, amelyen egy férfi látható, aki egy török zászlót akaszt az erkélyére tiltakozásképpen.

adele1

Másvalaki pedig ezt tweetelte ki oldalára: „Várom, hogy Adele kiadjon egy nyilatkozatot, amelyben elmondja, hogy ’Nem osztom Ahmet Kaya véleményét, de Isten a tanúm, hogy a zenéje nagyon jó’”.

Az emberek egy Adelét és Ahmet Kayát ábrázoló montázst is megosztottak. Azzal vádolják az énekesnőt, hogy „ellopta” az énekes dalát, eközben a Twitter legújabb szavazó funkciójának köszönhetően több honlap is arra ösztönzi a követőit, hogy mondják el, miért gondolják azt, hogy Kaya dala ihlette Adele Millió évvel ezelőtt című számát.

Ahmet Kaya özvegye, Gülten Kaya, az egyik török újságnak elmondta, hogy szerinte Adele nem lenne képes a lopásra.

Ha tudatosan tette, akkor azonban az már lopás” mondta Gülten.

Naim Dilmener zenekritikus és több török zenéről szóló könyv írója, az Anadolu Hírügynökség (AA) kérdésére elmondta, hogy több hasonlóság is van a két dal között, de „nem túl sok”.

Nem hiszem, hogy Adele meghallgatta Ahmet Kaya számát és szándékosan másolta le” mondta Dilmer majd hozzátette, hogy „könnyű egy ilyen dallamot kitalálni”.

Az alábbi két videóban meghallgatható mindkét szám, így mindenki eldöntheti magában, hogy mennyire hasonlít egymáshoz Adele és Ahmet Kaya szerzeménye.

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here