A világ legnagyobb baklavája

A világ legnagyobb baklaváját az Ankarában megrendezésre került gasztronómiai csúcstalálkozón szolgálták fel csütörtökön – felállítva ezzel az új Guiness rekordot.

Az 515 kilogramm tömegű baklavát Törökország minden tájáról érkező baklavamesterek készítették el és egyetlen tálcán, egy különleges kemencében sütötték meg a Travelexpo harmadik nemzetközi turisztikai vásáron az ATO Congresium nemzetközi konferencia-központban.

Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint a rekordot egy Guinness tisztviselő élő közvetítésben hitelesítette.

Mehmet Kanbur, a MADO (Törökország egyik legnagyobb fagylaltlánca) vezérigazgatója, a rekordkísérlet fő támogatója elmondta, hogy a rekord felállítását három hónapos munka előzte meg. Céljuk ennek a különleges desszertnek a népszerűsítése volt. Arról is beszámolt, hogy a mostani baklava súlya a korábbi rekorder kétszerese.

A körülbelül 11.800 szeletes rekorddöntő baklavát egy 2,5 m széles, 7,5 méter hosszú tálcán sütötték.

Öt órán keresztül 18 cukrász dolgozott a desszert elkészítésén, miközben 150 kg vajat és 80 kg diót használtak fel.

A 35 vagy annál több rétegből álló vékony tésztát vajjal és cukorsziruppal itatják át. A változatos formájú, méretű és ízű desszert rendkívül népszerű mind Törökországban mind világszerte, és a hagyományoknak megfelelően különleges alkalmakkor, vallási vagy más ünnepségek során fogyasztják. A baklavamesterek szövetségének adatai szerint a törökök átlagosan 4,4 kg baklavát fogyasztanak évente.

A rendezvény nyitó ünnepségén Numan Kurtulmuş, kulturális és idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy Törökország óriási potenciállal és tudással rendelkezik a gasztronómia területén, ezért az ország – változatos konyhaművészetének köszönhetően – rendkívül vonzó lehet a turisták számára.

Forrás: dailysabah.com

Fordította: Lukács Eszter


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here