A viadalokra készülő tevéket a havas hegytetőkön nevelik fel

A Van megyei Başkale közelében található havas hegytetőkön és fennsíkokon nevelik azokat a tevéket, amik majd az Égei- és a Földközi-tenger mentén rendezett teveviadalok főszereplői lesznek.

A városközponttól 30 km távolságra található kis településen, Kocaköyben él İshak Erbay, aki a keleti országrészben vásárolja fel az állatokat, majd az itteni zord természeti körülményekhez szoktatja, és gondoskodás mellett neveli őket.

Sait Arslan ápoló minden nap a korai órákban kezdi meg munkáját a tevékkel. Először árpa és széna keverékével eteti őket, majd reggeli után elvezeti az állatokat itatásra a közeli patakhoz, és útközben a hóban letisztítja őket. Napközben a havas tetőkön és fennsíkokon a szőrüket keféli és ápolja.

Az állatok és ápolójuk között lévő szoros kapcsot látva elcsodálkozhatunk. „Mindegyiket saját nevén szólítom” – meséli Arslan, és hozzáteszi, hogy a tevék ápolása, ellátása nem könnyű feladat.„Naponta kétszer etetem meg őket. Az árpa és széna aránya mindig azonos kell, hogy legyen, mert ha csak egy kis eltérés is van a megszokottól, nem eszik meg. A teve nagyon tiszta állat. Télen hóban, nyáron homokban fürdik naponta. Nagyon gondosan ápoljuk őket, soha nem hagyjuk őket magukra.” – meséli a gondozójuk.

„A tevék helye nem lehet nedves. Idegeneket nem fogadnak el azonnal. Nagyon kötődnek a gazdájukhoz. Egyáltalán nem hasonlítanak a tehenekre vagy a birkákra. Nem szabad őket ütni, mert akkor megharagszanak, és ha megharagszanak, arcon köpnek. Ugyanúgy gondoskodom róluk, mint a két fiamról. Az ápolástól az etetésig mindent a legjobban igyekszünk elvégezni. Amikor bőgnek, azonnal értem mire van szükségük. Óránként ellenőrzöm őket. És mindet a nevén szólítom.”A tevék tulajdonosa, İshak Erbay 6 fiatal tevével kezdte a munkát, mostanra közel 20 állata van a csordában. Azt meséli, nem gyakori ez a típusú vállalkozás a környéken, és célja főként az Égei- és a Földközi-tenger mentén rendezett teveviadalok rendezőinek történő értékesítés.

„Annak, aki megszereti a tevéket, nem teher a gondozásuk. Mínusz 40 fokban is képesek élni. A vállalkozás első éveiben csodálkoztak, akik ezt látták. Az emberek ugyanis úgy tudták, hogy tevék csak az arab sivatagban érzik jól magukat, azonban itt is kényelmesen elélnek. A nyári hónapokban a helyi és külföldi turisták nagy érdeklődést mutatnak a tevék iránt.”

Cikk és fotók forrása: http://www.yenisoz.com.tr

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here