A török sorozatok hatása: Engin Akyürek rajongói törökül tanulnak

A színész olyan sorozatokban játszott, mint a „Yabancı Damat” („A külföldi vőlegény”) vagy a „Kara Para Aşk” („Piszkos pénz, szerelem). Jelenleg pedig a „Sefirin Kızı” („A nagykövet lánya”) című sorozatban látható.

A világ minden táján, több tucat országban, több ezer Engin Akyürek-rajongó él. A különböző nyelvet beszélő és különböző vallású rajongók 2020-ban immár 6. alkalommal rendeztek jótékonysági gyűjtést a nevében. A kampány a „Haydi Gel Sen de Bize Katıl” (Gyere, csatlakozz hozzánk!) címet viseli. Akit érdekel, a Facebookon többet is megtudhat róla.

A színész születésnapján, 2020. október 12-én, a Törökországban élő gyerekek életkörülményeinek javítása érdekében adták át az összegyűjtött pénzt a törökországi UNICEF részére. Az UNICEF az adományért cserébe egy emléklapot adott át Engin Akyüreknek.

Az adományozó rajongók 2021-ben egy különleges ajándékot kaptak mindezért cserébe: a YEE ingyenes török ​​nyelvtanfolyamot szervezett számukra, melyen 5 kontinens 27 országának lakosai vesznek részt.

Az online török nyelvtanfolyam az idei év elején indult el, nagyjából 131 lelkes rajongó részvételével. Guam szigetétől Latin-Amerikán és Európán át Afrikáig, sőt még Indonéziából is csatlakoztak hozzá.

Zafer Yılmaz, a projekt koordinátora arról beszélt, hogy kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a világ négy sarkába eljutó török ​​sorozatok és a török színészek iránti csodálat nagyon fontos lehet Törökország kulturális diplomáciája szempontjából. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Engin Akyürek-rajongók adományozói kampánya számukra is szívmelengető. Arról is beszélt, hogy Engin rajongói – hogyha lenne rá lehetőségük – szeretnének törökül tanulni, mert szeretnék érteni azt a nyelvet, amelyet kedvencük beszél.

Amikor ez az információ eljutott a Yunus Emre Intézethez,  támogatták azt a kezdeményezést, hogy a rajongóknak online oktassák a török nyelvet. A szervezők valamennyi rajongóval felvették a kapcsolatot, és 2020. november 27-én elindult az első online török óra.

Az intézet számos olyan lehetőséget is kínál, amelyek segítségével több ezer emberhez jutnak el a török ​​tanfolyamok (videós nyelvleckék, török oktatási portál, török nyelvű klubok) az olyan országokban, ahol más lehetőség nincs törököt tanulni, vagy azokhoz az érdeklődőkhöz, akik valamilyen okból nem vehetnek részt tanfolyamokon. A korosztályfüggetlen török ​​tanfolyamok egyengetik a résztvevők útját, általuk új barátságok szövődnek, valamint segítenek megerősíteni az országok közötti baráti kapcsolatokat.

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here